gtsurgeons.com

GT Sanatorium & Archeology => Gran Turismo 4 => : sagitarius September 26, 2007, 11:14:45

: GT4 - Helpline - 1. dio
: sagitarius September 26, 2007, 11:14:45
Tekst je integralno napisan za potrebe casopisa GamePlay, a objavljen je 2005. godine. Copyright GamePlay Magazin.

GT4 je duboka, zahtjevna i kompleksna igra. Put do 100% završetka je dug, a može biti težak ili lagan. Mi vam nećemo otkriti kako ćete lakše završiti igru - jer to ovisi iključivo o vašem znanju vožnje i analizi svih koraka tijekom igre - ali ćemo vam ukazati na sve one detalje koji će vam iskustvo igranja GT4 učiniti kvalitetnijim i razumljivijim.

1. UVOD

BILJEŽNICA
Za početak nabavite bilježnicu. Mi preporučamo A5 format, tvrde korice i bez ikakvih crta, kvadratića ili notnih linija. U nju ćete zapisivati sve one detalje koji vam mogu pomoći u praćenju važnih segmenata igre: u kojem se danu pojavio neki automobil u Used Car garažama, početne kilometraže rabljenih automobila, popis utrka sa uvjetima za sudjelovanje, popisivanje dijelova montiranih na određene automobile, popis automobila koje planirate kupiti i neku listu prihoda i rashoda i slično. Ako vam se čini da je bilježnica ipak pretjerivanje, možete i sve sami pamtiti. Ali poslovica kaže da pametan piše, a zna se kakav je onaj drugi.

DOZVOLE (Licence Centre)
Dozvole predstavljaju "ulaznicu" u sve važne utrke GT moda. Nisu potrebne za B-Spec utrke, no bez njihova polaganja nema niti zavšetka igre, budući da se utrke u Special Conditions dvorani i u Mission Hall dvorani ne mogu voziti u B-Spec modu. Podjeljene su u 5 grupa po 16 dozvola, uz dodatnih 5 tzv. "Coffe Break" ispita spretnosti koji se ne ubrajaju u konačni zbroj dozvola. Ovisno o postignutim vremenima možete osvojiti zlatne, srebrne ili brončane pokale, a osvajanje svih pokala jedne vrste u jednoj grupi dozvola donosi vam i nagradni automobil. Dozvole ne sudjeluju u konačnom postoku završetka igre, a za prolaz su vam dovoljni brončani pokali. Srebrni pokali za svaku grupu će vam donijeti i najkorisnije automobile (pogledaj NAGRADNI AUTOMOBILI), dok su nagrade za zlatne pokale uglavnom kolekcionarski primjerci.

Gran Turismo 4 omogućava da sa memorijske kartice učitate spremljene pozicije iz Gran Turismo 3 i Gran Turismo Prologue igre. Pozicija iz GT3 će vam donijeti 100 000 kredita, dok će pozicija GT Prologuea "položiti" dozvole B i A klase. Tako "položene" dozvole će vam omogućiti da uđete u sve utrke koje traže navedenu klasu dozvola, ali da bi dobili pokale / nagradne automobile za te klase, morat ćete ih ipak odvoziti.

MIJENJANJE BRZINA / ASISTENCIJE
Brzine se u igri mogu mijenjati automatski ili manualno. Manualno mijenjanje će vam donijeti već broj A-Spec bodova za utrku (vidi: SPEC BODOVI) i omogućiti bolju kontrolu vozila i bržu vožnju. Ukoliko nemate volan, svakako preporučamo savladavanje vožnje na "gljivice" kontrolera, budući da se tako najbolje iskorištavaju analogne kontrole igre, uz nikako zanemarivo bolje "čuvanje" guma. GT4 donosi i asistencije u vožnji, no mi svakako preporučamo vožnju bez njih, kako bi se najbolje iskusio i do kraja iskoristio novi vozni model. U arkadnom modu asistencije je moguće isključiti za sve utrke u izborniku s opcijama, dok se u GT modu moraju isključivati za svaki automobil zasebno u izborniku za namještanje automobila (vidi: NAMJEŠTANJE AUTOMOBILA).

SPREMANJE POZICIJA
GT4 uvodi novinu s opcijom automatskog snimanja pozicije. Isključivanje te opcije reducirat će samo neke trenutke spremanja pozicija, no igra će i dalje automatski spremati poziciju prilikom ulaska u novi automobil ili nakon prodaje automobila. Opcija učitavanja spremljene pozicije tijekom igranja više ne postoji, tako da ćete morati resetirati kozolu za povratak na spremljenu poziciju. VAŽNO: nemojte pokušavati spremiti postojeće podatke na drugu karticu tijekom igranja, budući da će vam igra (uz predhodno upozorenje koje - govori praksa - nitko ne čita ili ne shvaća ozbiljno) automatski izbrisati sve osvojene automobile iz garaže, osim onog automobila kojeg trenutno vozite. Ukoliko želite spremiti igru na drugu karticu, koristite se isključivo kopiranjem podataka kroz izbornik konzole (Browser) prije pokretanja igre.

SHORTCUTS
U igri je moguće koristiti nekolicinu tipki ili njihovih kombinacija za brže kretanje po izbornicima (navodimo ona koja nisu prikazana u uputstvima za igru):

GT mod - glavna mapa:
- L1 - odmah vraća na Home,
- R1 - vodi u zemlju iz koje je proizvođač automobila u kojem "sjedite"

Home (kada vidite automobil iza garažnih vrata)
- "start" odlazite na ekran za podešenje automobila


2. AUTOMOBILI

NAGRADNI AUTOMOBILI
Svaka zasebna utrka/kup/prvenstvo (ovisno o strukturi pojedinog natjecanja) donosi nagradni automobil za osvojeno 1. mjesto u ukupnom poretku. Nagradne automobile je moguće osvajati onoliko puta koliko puta osvojite 1. mjesto, s izuzetkom automobila koji se osvajaju: polaganjem dozvola, završavanjem grupe misija u Mission Hallu i automobila koji se dobivaju za dostizanje određenog postotka prolaska igre. Te je automobile moguće osvojiti samo jedanput i ukoliko ih prodate, nećete ih više nikada moći osvojiti. Neke od njih će biti moguće pronaći u različitim prodavaonicama, no većinu je moguće dobiti samo osvajanjem. Stoga treba pomno razmisliti prije donošenja bilo kakve odluke o prodaji.


USED CAR GARAŽE
U Used Car garažama je moguće pronalaziti sjajne automobile koji se inače ne mogu kupiti kod proizvođača, kao i specijalne izvedenice pojedinih modela u bojama kojih nema u "slobodnoj" prodaji. Ponuda automobila u Used Car garažama se istovremeno mijenja tjedno - svakih 7 dana igre, pa je korisno često provjeravati novitete. Jedan "ciklus" promjena traje 99 tjedana, odnosno do 701. dana, nakon čega ciklus kreće ispočetka. U igri su daleko najzanimljivija 4 automobila, dostupna u zadnjem tjednu svakog ciklusa, odnosno od 694. do 701. dana svakog ciklusa - radi se o posve crnim cestovnim izvedenicama Le Mans bolida Nissana, Mazde i Toyote čija je ukupna cijena oko 8,5 milijuna kredita. Ukoliko ih ne kupite baš u tom tjednu, morat ćete čekati slijedećih 700 dana, pa preporučamo štednju lovice od samog početka.

Izdvojeni popis obuhvaća nama najzanimljivijie modele koji se pojavljuju u Used Car garažama, uz napomenu kako vama ostavljamo istraživanja stotina japanskih modela koji često dolaze u izvedenicama sa posebnim bojama koje nije moguće kupiti kod službenih proizvođača. Kod kupnje rabljenih pila obratite pozornost na kilometražu (ponekad će se pojaviti i očuvani automobili sa tek 10 prijeđenih km), kao i na izvedenice boja. Ovisno o tjednu u kojem se pojavljuju, neki modeli mjenjaju boje pa ne treba brzati s kupnjom ukoliko imate ozbiljnih kolekcionarskih sklonosti. Kao i u mnogo drugih situacija u GT4, bilježnica zna biti od velike pomoći za praćenje tjedana u kojim se pojavljuju određeni modeli, kako bi mogli znati kada ih tražiti u drugom ili kojem već ciklusu.

Historic garaža

FIAT 500F '65
FIAT 500L '69
FIAT 500R '72
ISUZU 117 Coupe '68
ISUZU Bellett 1600 GT-R '69
ISUZU Piazza XE '81
JENSEN HEALEY Interceptor MkIII '74
MAZDA 110S (L10B) '68
MAZDA Carol 360 Deluxe '62
NISSAN Bluebird 1600 Deluxe (510) '69
NISSAN Bluebird Hardtop 1800SSS '79
PEUGEOT 205 Turbo 16 '85
RENAULT 5 Turbo '80

Early '90 garaža

LANCIA Delta HF Evoluzione '91
LOTUS Carlton '90
MAZDA 787B Race Car '91 (Black)
NISSAN R92CP Race Car '92 (Black)
TVR Griffith 500 '94
TVR V8S '91

Late '90 garaža

ASTON MARTIN V8 Vantage '99
BMW M Coupe '98
FORD Mustang SVT Cobra R '00
JAGUAR XKR Coupe '99
LOTUS Esprit V8 GT '98
LOTUS Esprit V8 SE '98
MAZDA RX-7 Type R Bathurst R (FD) '01
MERCEDES BENZ SL 500 (R129) '98
MERCEDES BENZ SL 600 (R129) '98
NISSAN R390 GT1 Race Car '98 (Black)
RENAULT Clio Sport V6 24V '00
SUBARU Impreza Coupe 22B-Sti Ver: '98
TOYOTA Sprinter Trueno BZ-R '98
TOYOTA Sprinter Trueno GT-Apex S.S. Ver
TOYOTA GT-ONE Race Car (TS020) '99 (Black)
TVR Cerbera Speed Six '97
VOLKSWAGON Golf GTI '01

OSTALE GARAŽE
GT4 traži da se većina najatraktivnijih automobila kupi za živu lovu, tako da je korisno raditi mali dnevnik u kojem ćete voditi preciznu evidenciju planova prihoda i rashoda. Oni modeli koji su u garažama proizvođača označeni sa cijenom "--" su nagradni modeli i moguće ih je isključivo osvojiti na raznoraznim mjestima u igri. Obratite pozornost kako svaki tuner u Tuner's Villageu nudi svoje modificirane modele, kao što se nekolicina posebno atraktivnih izvedenica može pronaći i kod službenih tunera u garažama proizvođača.

3. DETALJI IGRE

KAKO BRZO DO NOVCA?
Iako je put do velike količine novca može biti poprilično dug, postoji nekolicina utrka koje nisu iscrpljujuće, a čije osvajanje donosi finu lovicu. Druga utrka u Special Condition Hallu "Costa di Amalfi" na "easy" postavci donosi Toyota RSC Rally Car koji se može prodati za pristojnih 250 000 kredita, uz neku siću za osvajanje obje utrke. Ovaj se asfaltni rally može osvojiti bilo kojim jačim automobilom. Ozbiljniji novac se krije u europskoj dvorani, u Deutche Touringwagen Meisterschaft prvenstvu (DTM - za koje je potreban neki DTM automobil - vidi: NAGRADNI AUTOMOBILI). Svaka od pet utrka donosi 15 000 kredita, ukupna nagrada za prvenstvo je 75 000, dok prodaja nagradnog automobila (MB AMG CLK GTR Race Car) donosi dodatnih 743 749 kredita, ukupno 893 749, ukoliko osvojite sve utrke prvenstva. Svaka od Endurance utrka također donosi veliki novac, no budući da za otključavanje Endurance dvorane treba preći 25% igre, navedene dvije utrke mogu rješiti poprilično mnogo novčanih problema u ranijim stadijima.

SPEC BODOVI

A i B Spec bodovi su novost u serijalu. A Spec bodovi pokazuju koliko ste konkurentni prema ostalim vozačima i nemaju nikakav utjecaj na samu igru. S druge strane, B-Spec bodovi su vrlo važni, budući da služe kao "iskustveni bodovi" za vašeg virtualnog vozača kojim upravljate u B-Spec modu, tako da veća količina bodova na kraju rezultira njegovim većim umjećem u vožnji. Spec bodove osvajate samo kad pobjedite u utrci, a ukoliko u slijedećem pokušaju osvojite veći broj Spec bodova, ukupnom se zbroju pribraja samo razlika između dva postignuta rezultata.

A-Spec bodovi će imati najveću primjenu kod onih igrača koji će težiti da budu što izjednačeniji sa konkurencijom. Maksimalan broj A-Spec bodova po utrci je 200, dok misije u Mission Hallu daju 250 A-Spec bodova po uspješnoj vožnji. Omjer u kojem treba tražiti stvarnu konkurentnost je od 70 do 170 bodova, ovisno o pojednim utrkama. Količina A-Spec bodova se određuje ovisno o težini vašeg automobila u odnosu na najjači protivnički automobil u pojedinoj utrci, i posredno, ovisno o omjeru tzv. "power to weight"  (PTW) odnosa - brojci koja se dobija dijeljenjem snage vašeg automobila (HP) i težine u tonama (t), prema najjačem protivničkom automobilu u utrci. Na A-Spec bodove negativno će utjecati instaliranje i namještanje djelova koji poboljšavaju vozna svojstva (trkaći ovjes, trkaće kočnice, aerodinamički dijelovi), dok će manualna promjena brzina donijeti nešto veći broj bodova u odnosnu na automatsku promjenu. Također, mekše komponente guma negativno utječu na Spec bodove, osim u onim utrkama gdje i konkurencija ima mekanu komponentu.

Malen broj A-Spec bodova - koji najčešće proizilazi iz činjenice da imate višestruko jači automobil u odnosu na konkurenciju - ne znači sigurnu pobjedu, i obratno. Ako je automobil koji vozite izuzetno jak, ali istovremeno i težak za upravljanje, postoji mogućnost da će vas slabiji protivnici pobjediti na stazama koje traže puno tehničkog umijeća vožnje. Također, ako imate slabiji automobil i utrku sa visokim omjerom A-Spec bodova, možete pobjediti ukoliko ćete dobro iskoristiti poznavanje staze i potrebu protivnika da ranije koče uslijed većih brzina. Dodatni problemi mogu nastati u pojedinačnim ili kup utrkama s malim brojem krugova gdje nema kvalifikacija, a gdje će povoljan omjer A-Spec bodova biti djelomično neutraliziran činjenicom kako najjači automobil (obično prvi u startnom redu) ima prednost "čiste staze" (vidi: KVALIFIKACIJE).

B-Spec bodovi ovise o istim parametrima kao i A-Spec, osim što je maksimalni broj bodova za B-Spec utrku 1000. Vaš će virtualni vozač biti relativno neučinkovit sve dok ne dosegne stupanj od oko 7000 bodova, nakon čega postaje konkurentan i u jačim klasama utrka. Osim potrebe za visokim brojem B-Spec bodova, za pobjeđivanje u B-Spec modu je potrebno "jačati" vozača kroz 3 kategorije "umijeća", zasebno izlistane u Status prikazu u garaži: Machine, Course i Battle Skill.

Machine Skill prikazuje koliko je vaš vozač dobar u vožnji različitih automobila. Što ćete ga više puštati da vozi automobile različite snage i vrste pogona, rast će mu sposobnost vožnje raznoraznih modela.

Course Skill određuje koliko je vaš virtualni vozač dobar u kočenju, ubrzavanju, skretanju i ostalim tehnikama vožnje na stazama, kao i koliko dobro poznaje pojedine staze. Što će više voziti na različitim stazama, povećavat će mu se i to umijeće.

Battle Skill određuje koliko je vaš vozač dobar u savladavanju same utrke i protivničkih automobila. Da bi se povećalo to umijeće, potrebno je voziti što više utrka u kojima je velika mogućnost pretjecanja i izravnog nadmetanja.

Visoki broj B-Spec bodova i međusobni balans triju "umijeća" stvorit će vozača sposobnog za pobjeđivanje i u najjačim klasama igre, sa zadovoljavajućim brojem "čistih" B-Spec bodova.

UNIŠTAVANJE AUTOMOBILA
Iako GT4 ne donosi vidljivo uništavanje automobila, u igri postoji mnogo faktora koji utječu na opće stanje vašeg vozila. Ovisno o tretmanu, vaš će se automobil trošiti brže ili sporije.

Ukoliko vozite sa manualnim mjenjačem, obratite pozornost da nikada - osim kada doista morate - ne tjerate okretaje u crveno područje. Vožnja u visokim okretajima će nakon nekog vremena unišiti motor, a snagu neće biti moguće vratiti čak niti stalnim promjenama ulja (vidi: GT AUTO).

Svakom automobilu treba stalno nadzirati opće stanje kroz nekoliko parametara: prijeđenu kilometražu, stanje karoserije i stanje ulja. I rabljenim i novim automobilima je najbolje promjeniti ulje odmah nakon kupnje / osvajanja, a redovno održavanje ulja podrazumjeva promjenu za bilo koji automobil nakon otprilike 10 000 prijeđenih kilometara, odnosno nakon što primjetite kako je motoru pala snaga. Zapisivanje kilometraže za rabljene automobile i kontrola brojčanika tijekom utrke može pomoći u praćenju održavanja.

Visoke kilometraže uvjetuju i slabljenje karoserije. Također, ukoliko ćete s nekim automobilom doživjeti teže sudare ili zabijanja u objekte pored staze, nakon nekog vremena će se pojaviti deformacija voznih svojstava usljed "iskrivljenja" karoserije. Osjetit ćete promjenu svojstava prilikom skretanja, kočenja ili držanje pravca, sve do granice opće nevozivosti. Karoseriju je moguće popraviti skupim postupkom "generalke" (Chassis Rigidity Refresh) u garaži svakog proizvođača. Čvrstoću karoserije je moguće dodatno pojačati kupnjom trkaćeg kaveza (Increase Chassis Rigidity) koji povećava ukupnu izdržljivost automobila i poboljšava vozna svojstva.

Tijekom vožnje na automobilu se pojavljuju i naslage "prašine". To je vidljivo u replayu ili u garaži - karoserija gubi specifični sjaj i svojstva refleksije svjetla ili okoliša. Prašina smanjuje aerodinamička svojstva za 5 do 10%, tako da je poželjno posjećivati praonicu nakon duže vožnje pojedinog modela (vidi: GT AUTO).

GT AUTO
U ovoj trgovini kupujete felge i spojlere za cestovne verzije i brinete se za stanje automobila.

Felge i spojlere nije moguće kupovati za neke povijesne modele, kao niti za licencirane trkaće izvedenice. Felge se kupuju za svaki automobil zasebno, s tim da je moguće kupovati posebne felge za ukupno 4 vrste guma. Napominjemo kako "originalne" felge - one s kojima ste kupili / osvojili neki automobil - nije moguće naknadno vratiti. U sekciji tzv. "rabljenih" felgi (Used) ponuda se mijenja svaki dan, a ciklus traje 32 dana, nakon kojeg se ponuda ponavlja.

Kupnja spojlera omogućava namještanje aerodinamičkih svojstava za svaki automobil. Spojleri se razlikuju samo dizajnom i bojama, a moguće ih je naknadno skinuti uz plaćanje. Iako ćete vidjeti samo stražnje krilo, kupnja spojlera donosi "paket" prednjih i stražnjih aerodinamičkih dijelova.

Promjenu ulja je poželjno vršiti na svim automobilima odmah po kupnji / osvajanju. Novo ulje će povećati snagu motora do 10%, kao i vratiti snagu nakon velikog broja prijeđenih kilometara. Nakon izuzetno visokih kilometraža snaga se više neće moći vratiti, kao što će se i smanjivati potrebni intervali između poželjnih promjena. Poželjno je stalno nadzirati stanje ulja za sve automobile sa velikom kilometražom. Iznimka su bolidi Formula One kojima nikada nije potrebno mijenjati ulje.

Pranje automobila će povećati aerodinamička svojstva. Korisno je oprati svaki automobil odmah po kupnji / osvajanju, kao i nakon duže vožnje pojedinog modela.