Najbolje šutit i igrat 15 godina ko kreten igru bez poboljšanog zvuka. Ili je ipak bolje prigovarat i iznositi primjedbe?
Ajmo sad ozbiljno jbg.
A gle, ne znam sto da ti kazem.
Ja eto imam srece da imam doma surround sustav i imam igru podesenu na surround u Small Theatre modu i meni je zvuk u GT5 UKUPNO najbolji od svih igara na konzolama. Zvuk u Forzi je pretjeran (svi auti zvuce kao da su trkaci auti, to nema nikakvog smisla), u Shiftu je posve nerealan (svi aut se deru u 3PM), u F1 igrama je sve iz istog sempla samo doradjeno po kanalima, itd.
I zasto sam ja sad ludjak koji kaze da mu je sterial i dosadan GT5 zvuk najbolji? Jednostavno. GT5 jedini ima pravi Doppler efekt u stvarnom vremenu, jedini ima iskodirane prostorne kanale prema izvoru zvuka (svaki kotac je na svom kanalu, zvuk se prirodno premjesta ovisno o poziciji u stvarnom vremenu, svaki auspuh je pozicioniran kako treba, itd) i meni to stvarno zvuci fenomelano - sto mogu, nadam se, potvrditi svi koji ili imaju surround ili su bili kod mene i vozili.
Kvaliteta zvuka je PUNO VISE od laznih semplova i efekata pucanja iz auspuha (Shift, Drift) ili suludog nabrijavanja srednjih frekvencija i dodavanja mehanickog grinda svakom semplu (Forza). Naravno, ima mjesta u GT do besvijesti za napredak, ali govoroti kako je zvuk u GT los jednostavno nije tocno. Oni imaju drugaciju, sterilnu filozofiju, polako ju unaprjeedjuju svakim naastavkom i po meni su na dobrom putu. Jer imaju super osnove.
Meni nista ne vrijedi zvuk iz Forze kad su mi svi motori i svi zvukovi samo na centralnom zvucniku, ili Shift (koji ima super zvuk getribe recimo) gdje je sve toliko prenaglaseno da nema veze s pamecu i isto je grozno lose producirano za surround. Jedina igra koju pamtim da je imala stvarno mrak zvuk je Ferrari Challenge, ali i ona je imala komatozan surround. A GT5 totalno briljira u surroundu.
Svakom njegovo, jbg. I ja prigovaram naravno - ja bih recimo volio zvuk getriba - ali znam da oni radije stavljaju RAM koji bi "pojeo" taj zvuk u neke druge stvari (izmisljam sad, u promjene dana i noci) i rade balans svega zajedno - jer imaju samo limitranu kolicinu RAMa na raspolaganju.
Zato ja nekako uvijek "oprastam" taj zvuk, jer je sasvim prihvatljiv. Daleko je od najatraktivnijeg, ali sluzi svojoj svrsi i u surroundu zvuci fakat fenomenalno - pogotovo kada se stavi u Large Theathre i oplete do kraja.
I naravno, sjajno je da puno ljudi prigovara, pogotovo na GTPlanetu - jer oni to ozbiljno shvacaju. Jednog dana, mozda na PS4, napokon bude dovoljno RAMA i za avuk (a trebalo bi biti). Do tada, sterilno brate