Osjećah se pozvanim na reakciju zbog nekih sitnica, za koje vidim da su mediji ili preokrenuli istinu ili loše objasnili, pa da raščistimo...
Kazunorijeva izjava je glasila otprilike "igra je 50% gotova, vremenske uvjete ćemo dodati kasnije"...
Budući da se ovo tiče i novog boxa, zbog tehnologije (VR), post vjerojatnije spada ovdje nego pod temu o GT7...
Ajmo redom...
VR je, sa strane konzole/računala gotovo ista stvar kao i najobičniji stereoskopski 3D, osim što se koordinate i vektor smjera kamere "uzimaju" od sustava za head tracking (još sam prije rata na Amigi radio stereoskopski 3D u assembleru, tak da stvarno znam o čemu pišem), a to je ravno 6 brojeva (zamisli ogromnog preopterećenja za procesor!!!)...
GT5 i 6 su još na PS3 radili u 3D u 1280x1080 (ukupna rezolucija). Današnji 3D bi trebao imati 1920x1080, recimo da je zbog snage hardwarea nove generacije to prilično nebitna razlika... Budući bar po napisima na internetima, jerbo nisam imao mogućnosti probati, nijedna Forza na x360 nije imala 3D, a ni vremenske uvjete, pa ćemo već ovim taj serijal ovdje zanemariti, jer očigledno nije dobro optimiziran...
Zbog čega GTS ne bi imao vremenske uvjete i 3D na ps4? Koji bi to bio sprečavajući faktor (osim Kazunorija i kalendarskog protoka) da ijedne od tih stvari nema? Opet ponavljam, VR je najobičniji 3DTV sa još dodatnih 6 brojeva po frameu (oko 48 bajta).
MS, opet prilično tipično za njih, mora imati puno jači stroj zbog slabije optimizacije svega, a posebno zato što u pozadini konstantno vise windowsi... Tak da, kolko god oni trkeljali o brojevima, teško da će ikad optimizirati cijeli sustav novije verzije boxa da bude generalno brža od PS pol5 (tzv. Neo)...
Usput bih još možda samo malkice ubacio bubu u uho oko x86 arhitekture zauvijek... Cijela shema svega toga se vrti oko marketinga i sad su Intel i AMD u takvim situacijama da je AMD jednostavo uhvatio idealnu priliku zbog prethodnih nezgodacija s NVidia koje su svi proizvođači konzola imali... Ali ako se stvari već malo promijene, neku od idućih generacija bi mogli gledati na ARM procesorima kakvi su trenutno u mobitelima, upravo zbog manje potrošnje struje i prilično velike snage u usporedbi s AMD/Intel...
Moram se još konkretno nadovezati na Fedra zbog malene miskoncepcije o Neo-tu... Ova generacija, na žalost, dobiva stare pisijaške bolesti, tj. "nema toliko loše optimiziranog softwarea koji neće brže raditi na bržem hardwareu" i zbog toga, tj. zbog third partyja (bar kolko ja to mogu percipirati) se ide na Neo. VR bi trebao raditi na 90fps da bude full fino iskustvo, bar po tvrdnjama onih koji nam ga uvaljuju. Možete li zamisliti ikoji super neoptimizirani naslov (a la AC Unity) još i na 90fps?!?!?!
A kod VR-a za dobar doživljaj su ipak najbitnije dvije sitnice: lag i refresh ekrana. Kad se to dvoje popegla, sve ostalo je puno manji problem.
I jedva čekam vidjeti War Thunder (koji radi u 30fps) na PSVR. Mislim da će se mnogi iznenaditi kak to fino izgleda...