PP pointsi funkcioniraju na apsolutno istom algoritmu kao i A-Spec bodovi iz GT4, s tim da sada nisu deskriptirajuci faktor, vec iskljucivo limitirajuci.
Razlika je i u izvodjenju: A-Spec bodovi nisu imali nikakve pretjerane uporabne vrijednosti, osim naglaseno RELATIVNOG prikaza ukupne "vrijednosti" tvog automobila prema PROSJEKU "vrijednosti" ostalih 5 automobila na gridu. PP bodovi sad ogranicavaju ulaz u utrke, odnosno utrke su determinirane tim bodovima.
Slazem se da taj sustav itekako teba biti doradjen i bas sam neki dan razmisljao o tome - pa evo mog zakljucka na temu, za koji mislim da bi bio jedini pravi nacin odredjivanja PP bodova:
- PP sustav trebao bi se sastojati od barem 3 grupe varijabli. Prva, postojeca - tezina, snaga, vrsta guma i aerodinamicki dijalovi - trebala bi biti nadopunjena sa tzv. "indexnom vrijednoscu pogona". To je ovo sto ti spominjes i sto se slazem da opasno ubija PP sustav. Svaka vrsta pogona - FF, FR, RR, MR i 4WD - trebala bi imati svoj "indexni broj", odnosno vrijednost. Kad bi se taj index stavio u neku varijablu s postojecim PP brojem, dobila bi se prava "vrijednost" tog auta. Tuned i Racing auti imali bi takodjer poseban index koji cestovni auti ne bi imali - sve dok se i na njih ne stave aerodinamicki dijelovi. Mehanicke prilagodbe koji svatko radi na autu ne trebaju ulaziti u PP jer su one individualna odluka svakog vozaca/mehanicara i podlozne su samostalnoj intervenciji na koju igra ne bi trebala utjecati. Ali,
- to nas vodi na drugu grupu varijabli, a to je grupa zvana "assisti". Po meni, igra bi itekako trebala uzimati u obzir koristi li vozac pojedine assiste, te i njima dodijliti odredjeni "index". Iskljucivanje svakog assista smanjivalo bi kolicinu PP bodova, te omogucavalo igracu da kao nagradu moze dodati neki manji broj konja, smanjiti tezinu ili pojacati downforce. Naravno, premisa je da iskljucivanje svakog assista oduzima tek manju kolicinu bodova, ovisno o vaznosti pojedinog assista. Primjerice, da iskljucivanje ACS daje 2 PP boda viska, TCS 5 boda, a ABS 10 bodova, ne vise. Osim sto bi na taj nacin potenciralo da ljudi iskljucuju assiste, nagradjivalo bi sve one vozace koji voze bez assista, te tako riskiraju odredjene probleme u voznji. Logika je jasna, sto nas vodi na teoretsku trecu grupu varijabli, a to je
- "Track Value Index", odnosno index "vrijednosti" pojedine staze. Da bi konacni zbroj PP bodova imao smisla, potrebno ga je staviti u kontekst s pojedinom stazom. U nekoj mojoj logici, taj "index staze" bio bi izrazen u nekom decimalnom broju manjem od 1, buduci da bi vrijednost "1" mogla imati samo idealno ravna staza, odnosno drag-strip. Taj index racunao bi se od par varibli svake staze - ukupne duzine staze, broja zavoja, ukupne elevacije, broja zavoja pod kutem od 90, broja zavoja pod kutem vecim od 90, te duzine ravnine. Konacni zbroj svih tih varijabli davao bi neki index, recimo 0,65 za Deep Forest ili 0,32 za Nurburgring. Tek kada bi se taj index staze uvrstio u ukupnu PP vrijednost dobivenu kroz prosle dvije varijable mogli bi govoriti o posteno odredjenoj "vrijednosti" automobila za pojedinu utrku/stazu.
Ovaj sustav samo zvuci kompliciran, ali mislim da bi to bio jedini pravi nacin za prave PP bodove.