Ajde da se i ja malo osvrnem na novu igru, vidim da se već dosta rasprava potegnulo...
GT6 je i dobar, a i nije dobar. Kao prvo i osnovno, smatram se pravim fanom, a svi mi pravi fanovi uvijek i iznova imamo velika očekivanja, koja kasnije nije lako zadovoljiti. Istina je i da je jednom prosječnom Hrvatu prilično teško izdvojiti 500kn za igru koja ga čini polovično zadovoljnim.
Osobno, smatram da su najbolji Kazunori-san ovi uradci bili GT2 i GT4. Zašto?! E pa zato jer su se igre radile tako da kad ih staviš u konzolu - to je to. Nije bilo onlinea, updejtanja, patcheva i slično. Trebalo se ispeglat sve što je god bilo moguće, popraviti svaki bug, odgoditi datum izlaska igre, učiniti sve moguće samo da bude savršena. E tu dolazimo do novog problema. GT6 je izašao na samom kraju životnog vijeka PS3 konzole. Htjeli oni ili ne, igra je morala biti dovršena. Vjerojatno je negdje prije koju godinu, još u ranoj fazi razvoja postojao negdje neki sastanak upravnog odbora na kojem su se donosile "do or die" odluke. Trebalo je odlučiti dali nastaviti sa updeatovima za GT5 i novi GT6 razvijati za novu konzolu (PS4), za koju se vjerojatno okvirno znalo kada bi se mogla pojaviti, ili ga ipak izdati za stari PS3, pa pokušati zgrnuti još koju kunu/dolar/yen/euro i donekle usrećiti sve vlasnike stare konzole (što je ogromna brojka i sigurno će se više primjeraka GT6 prodati sada, nego da je odmah izašla za PS4 za nekih godinu dana).
Imam dojam da je ova odluka koju su donijeli - pogrešna odluka, ali što je tu je. Ovo mi više liči na neki GT6 Prologue. Uglavnom, dobili smo što smo dobili. Sada treba moliti Boga da barem još neko vrijeme nastave sa razvojem igre i njenih dodataka, prije nego se posvete GT7 i novoj konzoli. Mišljenja sam kako definitivno nećemo imati podršku kakvu smo dobijali tijekom životnog vijeka GT5, ali ipak ove pare koje smo dali nisu sitnica, pa se nadam da će se donekle voditi računa o tome.
O bugovima i manama igre neću govoriti jer je sve što nas nervira već u prethodnim postovima temeljito opisano. Ali moram se osvnuti na svađe oko karijere, single playera, onlinea i slično. Pomalo mi je smiješna činjenica da pravom GTjisti ne treba SP. Pa što smo mi koji smo 10 godina brusili guzove, palčeve, oči, uši, TV ekrane, zvučnike i susjedima živce na GT naslovima od 1 - 4?! Koja smo mi kategorija frikova?!
OK online je odličan feature igre i uvijek je ugodno sa nekim frendom se poklat negdje na nekoj stazi, ali prava SP karijera definitivno treba svakoj igri. Zašto bi ja svaki put morao čekati da se neko od mojih frendova spoji na net pa da se naganjamo?! Možda su neki zauzeti baš tada kada se meni igra i obrnuto. A i lijepo je koji put imati osjećaj da n ešto osvajaš, postižeš, otvaraš i slično. Na samom igraču je da odredi koliko si želi otežati taj posao. Recimo sve GT-ove na starim konzolama sam igrao bez ikakvih pomagala i rasturao sa svim i svačim. Ovo mi je prvi put da igram GT na PS3 i već vidim da je dosta ozbiljniji i neke stvari se teško mogu prelaziti bez volana. Recimo, meni je izrazito teško kontrolirati snažne FR automobile sa ugašenim TC-om na nulu. Gotovo redovno završavam negdje u dimu i sa pola kila spaljenih guma... ali isto tako nikad, ali nikada nisam volio tjunirati automobile u nijednom GT-u. Ako nešto nemogu prijeći sa standardnim tvorničkim automobilom, čekam da osvojim drugog, ili pak kupim nešto što želim voziti. Ako vidim da mi s tim ide prelako, opet se degradiram na nešto lošije, kako bi si priuštio više zabave. Što ne znači da nekad iz puke znatiželje ili čisto iz zabave kupim neki auto, istjuniram ga do bola, malo se zabavim i prodam da ga moje oči ne vide...
Sto ljudi - sto čudi. Svi smo mi različiti i teško nas je sve zadovoljiti. Ali jedno je sigurno, svi volimo GT serijal i uživamo u njemu i svi se slažemo da smo za svoje novce mogli dobiti više i bolje...