Kuplung u GT igrama je vrlo posebna prica, jos od Porloguea.
Naime, u nekom casu dok je Prologue jos bio mlad - tamo negdje 2008 - dogodilo se neko natjecanje, neki Time Trial, ne znam ni ja sto, gdje se pokazalo kako vozaci koji voze na kuplung - a koji je tad na Prologueu bio pristojno "analogan" u odnosu na ovaj sadasnji "digitalni" - imaju ogromnu prednost zbog nacina kako GT portetira samu spojku - kao 1/0 prekidac prakticno.
I onda se PD dostjetio kako to rjesiti jednostavno - ukinuli su uopce H-mjenjac i podrsku za tada G27 mjenjac.
Pa je krenula lavina prituzbi svih ostalih vozaca, koji nisu koristili H-mjenjac i kuplung, ali su zeljeli koristiti H u sekvencijalnom modu, bez kuplunga/spojke.
To cut the long story short, dosao je onda opet neki updejt, sve je proradilo, ali vise nije bilo analogne spojke, odnosno analognog kuplunga. I ostalo je povijest.
Naravno, bilo bi sjajno da GT izmodelira spojku za svaki volan posebno, odnosno vrijeme hoda spojke (pada mi na pamet da to imaju sve SMS igre za konzole: Shift/Shift 2/Ferrari Racing Legends, pa cak i Ferrrari Challenge ako se dobro sjecam) za svaki auto i da se opcenito brzine na svim autima ne prebacuju kao da svi imaju DSG mjenjac - sto je samo jedna u nizu nemalih "sitnica" vezanih za aspekt simulacije mehanickog rada mjenjaca - ali jbg, to je ocito ogroman posao za odraditi kada imas 1200 auta.
Bit ce lijepo kada to jednom naprave, jer cak ni ono u Prologueu dok je radilo nije bilo idealno, ali je svakako bilo bolje. Naravno, s druge strane, meni se osobno ne svidja ni kako to Forza radi, jer iako ima doista sjajno napravljen kuplung/spojku, opet daje previse prednosti onima koji to koriste, jer je samo vrijeme shifta (hod spojke) kada se ne krostiti kuplung puno sporiji. Ukratko, ako me sjecanje sluzi, Shift igre i FRL su to imali napravljeno kako treba, a kkao je njima uspjelo, a drugima nije - otompotom.
Svaka igra ima nesto da valja, a onda 5 drugih stvari ne valja. Tako to ide valjda, take it or leave it, stajaznam.