Author Topic: GT6 • KAKO NAPRAVITI IGRU IZAZOVNOM  (Read 12355 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sagitarius

  • GTSurgeons Operator
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 6409
GT6 • KAKO NAPRAVITI IGRU IZAZOVNOM
« on: December 07, 2013, 20:36:40 »
Evo, uzeo sam si za slobodno napraviti ovu temu i nadam se da cete ju naci korisnom. BIT CE MI DRAGO DA SVI OVO PROCITAJU IAKO JE MALO DUGACKO, mozda svatko nauci nesto novo  :-*

Da bi vam igranje karijere u GT6 bilo izazovnije - jer je karijera prije svega napravljena da bude zanimljiva i izazovna za manje zahtjevne igrace - mozete se posluziti nekim jednostavnim trikovima i podesavanjima koja ce u konacnici omoguciti vecu razinu izazova, ali i nauciti neke stvari (posebno one kojima je GT6 novi susret sa GT svijetom).

Takodjer, dosta toga ovdje napisanog je vazno opcenito za GT6, a posebno za online utrke - pa svakako procitajte.

Idemo po redu, stavio sam seve ono sto mi pada na pamet, a pozivam sve da dajui neke svoje prijedloge, koje cu onda ubacivati ovdje u temu.

1) POSTAVKE ZA VOLAN

Za one koji voze na volane (bez obzira na vrstu ili tip vvolana) kljucne su postavke koje se nalaze pod OPTIONS > volani.



STEERING TYPE > obavezno odaberite SIMULATION
POWER ASSISTED STEERING > obavezno OFF (bez OFF nema ni prave simulacije popustanja gripa)
FORCE FEEDBACK > po zelji - ako koristite Fanatecove volane (vrijedi za svaki model Fanateca), ovdje takodjer podesavajte FFB snagu, a na volanu uvijek drzite na FFB 100

2) ZANIMLJIVIJE I IZAZOVNIJE UTRKE

Svi znamo da je AI u GT cesto ne previse izazovan i da je cesta pojava da se usprkos restrikcijama u roku 2 kruga izbije 10 sekundi ispred ostatka vozaca. To ne mora biti i tako i igra nudi sve alate da se sama karijera ucini itekako zanimljivijom.

a) smanjivanje PP i odabir komponente guma

Prije svake utrke u karijeri mozete vidjeti koji je dozvoljeni PP za to prvenstvo i koja je preporucena komponenta guma. Ta dva faktora su kljucna za stvarane izazovnog okruzenja.



Da bi se napravile izazovne utrke, ja osobno uzimam automobile koji imaju oko 100 do 150 PP manje od preporuke (ako je preporuka 500 uzimam oko 400), a kljucno je uzeti "slabije" gume. Za srednji izazov treba uzeti gume "slabije" za 1 stupanj od preporuke, a za pravi izazov treba uzeti gume za 2 stupnja "slabije".

Klase gume u GT igrama su COMFORT (obicna guma), SPORT (semi-slick guma) i RACING, sa brojevima od 1 do 3. Na ovoj fotki plava strelica pokazuje put guma prema "slabijima", a crvena prema "jacima":



Dakle, ako utrka preporuca Sport:Soft komponentu (kao utrka na slici gore), jedan stupanj "slabije" je Sport:Medium, a dva stupnja "slabije" je Sport:Hard. Istom logikom (prema popisu na slici gore) ako utrka preporuca "Sport:Hard", jedan stupanj "slabije" je Comfort:Soft, a dva stupnja Comfort:Medium.

Ova logika ne obuhvaca Dirt ili Snow gume, kao niti kisne utrke. To je vec posebna filozofija o kojoj sad necemo :)

Autima se moze smanjivati PP i pomocu dodavanja balasta (povecava tezinu), ili smanjivanjem snage motora pomocu tzv. POWER LIMITERA koji je dostupan u POWER sekciji za tuning.

NAPOMENA: Postoje i utrke gdje ovakav pristup nece biti produktivan. Jedna na koju sam dosad naisao je utrka u National A > MR Challenge > Circuito de Madrid Mini gdje nema sanse da se i priblizim 2. mjestu cak i na maksimalnim Sports:Hard gumama i sa Acurom NSX '91 koja ima cca 70PP manje od maksimuma. To sam dosad pokusao bar 7 puta odvesti sa autom bez tuninga i promjene ulja, ali nema sanse da se priblizim Countachu koji je na 2. mjestu, pa cu vjerovatno ili promijeniti ulje pa probati ili cu morati uzeti neki auto sa jos vise PP (max za tu utrku je 500PP). Ali kljuc je krenuti sa maksimalno mogucim "handikepom" (sto manje PP i sto slabije gume) i vidjeti do kud se moze.

POSEBNA NAPOMENA: Ako izlazite iz neke odredjene utrke i idete promijeniti auto da bi pokusali ponovo sa drugim autom recimo, uzmite u obzir da igra u vecini slucajeva mijenja postavu protivnika za utrku i to u pravilu na slabije. Da bi to "zaobisli", kada zamijenite auto za tu neku utrku gdje se zelite vratiti, prvo udjite u bilo koju drugu utrku s tim autom, sacekajte da se ucita i onda se vratite u tu utrku koju ste zeljeli pokusati ponovo. Tom metodom je u 95% slucajeva moguce uvijek dobiti "zeljene" protivnike.



3) VOZNJA BEZ ABS I OSTALIH POMAGALA

Najveci izazov GT igara je voznja bez pomagala. Prije svega, sva pomagala je pozeljno iskljuciti za pravi izazov, od cega je kljucno nikada ne koristiti SRF (Skid Recovery Force) koji drasticno "poglupljuje" vozni model i omogucava vrlo jednostavnu fiziku (i puno lakse savladavanje utrka). Negdje u igri je nemoguce iskljuciti SRF (dozvole, misije..), i tu ona nema pomoci. Ali svugdje drugdje ga je pozeljno iskljuciti.

Sve pomoci je pozeljno iskljuciti, a moraju se iskljucivati ZA SVAKI AUTOMOBIL posebno. Dakle, kada dobijete ili kupite neki automoibl, za njega je prije prve utrke u kojoj sudjelujete s njim potrebno iskljuciti sve pomoci u voznji. Kada ih jednom iskljucite, one ce za taj automoibl biti uvijek iskljucene, za sve buduce utrke, ali ako uzmete novi automobil, s kojim nikad prije niste vozili, ponovo ce te ih morati iskljucivati PRVI PUT za taj novi automoibl. Kartinzi nemaju te opcije, pa ih tamo zanemarite.



Za puni izazov u voznji i potpunu simulaciju fizike, najvaznije je iskljucenje pomoci u kocenju, koje se u GT igrama netocno naziva ABS, iako to nema veze sa simuliranjem ABS sustava, vec se samo tako zove. Dakle, ABS na nula (0) je najvaznija pojedinacna postavka, ali njeno koristenje je malo komplicirano.

Prvo, iskljucivanje ABS sustava se preporuca samo za one utrke u kojima koristite VLASTITI AUTOMOBL IZ GARAZE. Kada vozite neke utrke/misije/dozvole sa automobilima koje vam daje igra (Mission Races, Licenses..) iskljucivanje ABS nije preporucljivo, jer ce drasticno poremetiti balans automobila. Zasto? Zato jer je balans snage kocenja po osovinama (brake balance) u GT igrama po defaultu postavljen na omjer 5-5 (prednje/straznje kocnice), sto nije dobro za voznju bez ABS, a takav default koriste svi automobili koje igra tokom karijere daje na "koristenje" za neki specifican izazov.

Za promjenu balansa kocenja potrebno je za svaki automobil otici u Tuning i tamo pod SUSPENSION otici pod BRAKES i podesiti omjer kocenja.



Neki generalni savje za sve vrste automoibla glasi da se BB (brake balance) podesava s puno jacom snagom na prednje (FRONT) kocnice, a drasticno oslabljuje za straznje (REAR). To je zato jer se prilikom kocenja tezina (masa) prenosi sa straznjeg dijela vozila na prednju (inercijom) i samim time na prednjim kocnicama je uvijek potrebna veca snaga.

Kolike su vrijednosti potrebne je uvijek filozofija i dosta ovisi o individualnom nacinu voznje, ali dosta i o tezini samog automoibla. Generalno treba eksperimentirati za svaki automobil posebno i traziti idealan balans. Sve je moguce da ce vam odgovarati, od postavke 2-1 do postavke 8-1. Kljuc je u trazenju idealnog balansa za svaki automobil, a kada ga se nadje, voznja bez ABS postaje najbolji nacin za uzitak voznje u GT6.

4) KALIBRACIJA KOCNICA

Iako ce igra prilikom pokretanja kalibrirati sam volan, malo je poznato kako same pedale (gasa i kocnice) ostaju nekalibrirane sve do prve utrke za taj dan igranja. Dakle, oovu proceduru je pozeljno napraviti svaki put kada se pocne igrati igra.

a) ni za zivu glavu ne dirati pedalu kocnice ili gasa prije prvog izlaska na stazu za taj dan voznje  :)
b) nevazno je koji auto imate i sto ceete voziti (karijeru, online, bilo sto). Dodjite u utrku i udjite na stazu. Kada igra pokrene voznju, cekajte dok se voznja ne "oslobodi"
c) pritisnite do kraja prvo pedalu gasa, a onda do kraja pedalu kocnica (znat cete da se pritinuli do kraja po onim palvim/crvenim linijama koje se pokazuju kod brzinomjera)
d) kada ste to napravili, kalibrirali ste pedale (razdaljinu njihovog "hoda" - travela)
e) napravite RESTART (retry) te neke utrke ili cega vec i od tog trenutka imate kalibrirane pedale sve do kraja igranja za taj dan

Kao sto sam gore napisao, ovo je korisno napraviti svaki dan kada pocnete igrati.

5) PRAZNJENJE CACHEA

Za nase online utrke cesto cete cuti da se trazi da "svi izadju van iz lobbyja i ociste kesh"



Osim sto preporucamo da se prije svakog dolaska u online sobe resetira ruter i "ubiju" svi drugi potrosaci interneta u kuci (telefoni, zena koja gleda YouTube, brat koji gleda pornjave preko Hamstera, skidanje torrenta pogotovo, itd), vrlo je vazno pocistiti cache.

Ta opcija se nalazi pod OPTIONS > NETWORK > Clear System Cache

Evo, to je to, nadam se da ce vam ovo biti korisno i da cete puno vise uzivati u igranju GT6.

Postavljajte pitanja ili predlazite savjete i napravimo zajedno GT6 izazovniji, pozdrav svima!





Offline Troma

  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 3871
  • PSN-ID: martin_troma
Re: GT6 • KAKO NAPRAVITI IGRU IZAZOVNOM
« Reply #1 on: December 07, 2013, 20:45:43 »
Odlican post, pojma nisam imao za kalibraciju pedala... :o
Finally, in one sentence, what did Formula One mean to you Mark?
Tricky... It was precision. It was the pinnacle.

Offline toni_cro

  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 5294
  • PSN-ID: toni_cro
Re: GT6 • KAKO NAPRAVITI IGRU IZAZOVNOM
« Reply #2 on: December 07, 2013, 20:51:23 »
kalibracija pedala se može napraviti u bilo kojem trenutku nakon što se pokrene igra, u bilo kojem meniju
samo ih treba pritisnuti do kraja i onda radi za taj dan ;)
osim za kuplung, kuplung se mora stiskati u svakom izlasku na stazu da ga igra prihvati i prebaci se u h-šaltung

ijepo sročen tekst ;)
www.motori.hr

if in doubt, go flat out

Offline hendrix

  • GTS Full Member
  • Uvazeni Docent
  • *
  • Posts: 486
  • PSN ID: Roni-HR
Re: GT6 • KAKO NAPRAVITI IGRU IZAZOVNOM
« Reply #3 on: December 07, 2013, 21:26:21 »
Nisam imao pojma za kalibraciju,odličan savjet  ;)
Ferrari''Company that produces dreams''

Offline Tomivav

  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 4069
  • PSN ID: Tomivav
Re: GT6 • KAKO NAPRAVITI IGRU IZAZOVNOM
« Reply #4 on: December 07, 2013, 21:52:31 »
Quote
"STEERING TYPE > obavezno odaberite SIMULATION"

Ovo se već prije spominjalo - ne vrijedi li ova opcija samo za one "starije" volane, tj. pri odabiranju ove opcije osvjetljena su samo zadnja tri volana...?
“While racing the 24 hours of Nurburgring, you can smell people’s barbecues — we couldn’t recreate that.” — Kazunori Yamauchi

Offline sagitarius

  • GTSurgeons Operator
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 6409
Re: GT6 • KAKO NAPRAVITI IGRU IZAZOVNOM
« Reply #5 on: December 07, 2013, 21:59:25 »
@Tomivav > samo ti stavi "simulation", ne moze skoditi ;)

EDIT: Dodao sam jos nesto gore pod "UTRKE" vezano za iznimke iz pravila, itd. pa ako nekog zanima i to.

Offline negraj

  • Primarius
  • ***
  • Posts: 165
  • PSN ID: negrajsp
Re: GT6 • KAKO NAPRAVITI IGRU IZAZOVNOM
« Reply #6 on: December 08, 2013, 11:32:28 »
Kao sto baka kaze "Umrla bi nebi znala".
cemu sve to, jos i radi.

Offline lepiakadodo

  • GTS Full Member
  • Uvazeni Docent
  • *
  • Posts: 412
  • PSN ID: Lepi_aka_dodo
Re: GT6 • KAKO NAPRAVITI IGRU IZAZOVNOM
« Reply #7 on: December 09, 2013, 17:01:00 »
Odličan post, pročitao ga u dahu.. Ovo za pedale stvarno nisam znao.. Jel bilo to tako i u gt5?
Možeš birat fakultet il cigla i cement, a i kad imaš fakultet čeka te cement opet, imamo kičme krive mišiće najveće, jer praznimo pive dok nosamo vreće...

Offline maliDjuro

  • Anime Master
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 1116
Re: GT6 • KAKO NAPRAVITI IGRU IZAZOVNOM
« Reply #8 on: December 09, 2013, 22:05:40 »
BTW, pedale se kalibriraju "bilo kad", odnosno, po defuljtu se uzimaju min/max vrijednosti iz trenutno očitanog stanja "hardwarea". Ako se stanje ikad promijeni, mijenjaju se i min/max vrijednosti ako su manje, odnosno veće od zadanih...
Ja, recimo, uštekavam volan kad već pokrenem igru i stisnem sve pedale odmah u glavnom meniju, da se ne gnjavim poslije...
Nikad nije kasno za sretno djetinjstvo, samo, što si stariji, igračke su skuplje.