Ja moram priznati da mi od samog starta nije jasno sto se uopce podrazumijeva pod time da se nesto "duplo brze trosi nakon boksa" i da je to sad neki bug.
Okej, odmah da kazem, od endurance utrka u karijeri sam odvezao samo prve dvije, ali vozio sam ih barem 10 puta pa evo mog misljenja, s napomenom da je mozda potpuno krivo.
Naime, meni se cini da dvije fiksne varijable nitko ne uzima u obzir:
1) gorivo se trosi puno brze u visokim okretajima i nizim brzinama, a posebno drasticno brze ako se cijeo vrijeme vozi na 100% mogucnosti. Uz to, dodatno brze se trosi kada se vozi u slipstreamu
2) nakon izlaska iz boksa gume su potpuno "svjeze". To znaci da su u onoj nekadasnjoj "tamno plavoj" fazi (iz GT5), gdje su u cijelom prvom krugu "hladne" i imaju jako malo gripa, a jako veliku osjetljivost na potrosnju. Tek nakon prvog kruga na "svjezim" gumama komponenta se "stabilizra" i pocinju imati onu optimalnu fazu gripa, kakvu imaju po defaultu kada krene utrka (jer utrke nisu standing start i startaju se iz flying-lapa na vec zagrijanim gumama)
Ono sto se meni "CINI" - dakle ne mogu 100% tvrditi, samo to mislim, bazirano na limitiranom iskustvo utrka koje sam dosad odvozio - je kako je posve moguce da se iskljucivo radi o perpcepciji. Naime, u drugoj polovici utrke se u 99% situacija dogadja da nakon promjene u boksu treba loviti prvoga i svi pocnu puno agresivnije voziti u odnosu na prvu polovicu utrke - tu dolazi do nesvjesne puno vece potrosnje goriva (koja u odnosu na voznju u visim brzinama i nizim okretajima moze varirati i do ogromnih 25% prema onome sto sam ja vidio na Wilow Spring utrci - Enzo mi je trosio 1/4 manje goriva kada sam vozio manj ena noz do prve promjene u boksu).
Drugi faktor je da svi krenu u krug nakon promjene - kada su hladne gume - opet agresivno, a ne uzimaju u obizr "hladnocu" guma. Auto ima manje gripa sam po sebi, a kako ga onda svi "love" okolo, jer je grip manji od ocekivanog, gume se puno brze "uniste" dok dodju u radnu temperaturu (onu s kojom starta utrka) i zbog takve prve faze stradava i sama potrosnja u drugom stintu.
Kada sam vozio taj Willow Springs nisam uopce primjetio razliku izmedju tih potrosnji, a ponasao sam se onako kako sam opisao gore.
Ovih dana cu nadam se doci u situaciju da vise vozim endurance, ali bilo bi mi drago kada bi netko komentirao ili isprobao ovo sto sam gore napisao.