Author Topic: Gran Turismo 5: Prologue - Discussion Board  (Read 274345 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline STINGer

• Autohtoni Dalmatinski Grintavac
  • Bog i batina
  • Preuvazeni Akademik
Re: Gran Turismo 5: Prologue - sluzbeni topic
« Reply #195 on: January 27, 2008, 22:34:15 »
ten tracks

Dakle - ili nista od novih auta i staza, ili nas ceka iznenadjenje. U svakom slucaju, jos tocno 59 dana.

Pa jedino me kopka ovih deset staza... da li je igra riječi (jer sada ima 10 izvedenica od pet staza) ili će stvarno staviti još pet staza. Sumnjam, ali nada umire posljednja ;D

Cijena je korektna mada me živo zanima na koliko će Sony Hr napumpati cijenu (nimalo me neće začuditi ako bude 345 kn ;D)

Offline sagitarius

• GTSurgeons Operator
  • Preuvazeni Akademik
  • *
« Reply #196 on: January 28, 2008, 09:39:15 »
Malo si rekao, bit ce 450, tu me rezi ;D

Offline STINGer

• Bog i batina
  • Preuvazeni Akademik
« Reply #197 on: January 28, 2008, 11:44:05 »
Mislim da tolika muda ipak nemaju ;D

U biti, nazovi Jankovića pa ga pitaj. Reci da ne bi htio objaviti krive podatke ;D

Offline sagitarius

• GTSurgeons Operator
  • Preuvazeni Akademik
  • *
« Reply #198 on: January 28, 2008, 12:19:14 »
Nije stvar muda, vec pohlepnih maloprodavaca. Sve nabavne cijene PS2 i PS3 igara su identicne za sve drzave, pa tako i za HR. Jankovic s tim nema apsolutno nikakve veze, jer maloprodajnu cijenu odredjuju maloprodavaci nakon sto im roba po nabavnoj (+PDV, ali to je sad vec geneologija domaceg poreznog sustava) dodje franco na skladiste. To sto su maloprodavaci bahata ekipa koja na sve stavlja ogromnu marzu, to je poanta stvari. Zato i mislim da ce igra toliko kostati, jer znaju da ce se prodati. Pa ce nabiti cijenu. I tko im sto moze?

Ja zato i navijam da se u HR to prije ukaze neki MediaMarkt ili Game ili sto vec, tek toliko da se jednom zauvijek napravi konkurentno trziste. Ovako svaki maloprodavac nabija cijene prema nekom internom dogovoru svih njih i igre kostaju preko 500 kn. A realna cijena je oko 420 kuna, i to kad se euro racuna puta visokih 7,45.

Offline STINGer

• Bog i batina
  • Preuvazeni Akademik
« Reply #199 on: January 28, 2008, 12:27:54 »
Sony-eve naslove u HR određuje Sony HR. Da nije tako onda bi ti "maloprodavači" dizali na više od 450 kn. Znači, u konkretnom slučaju cijenu za Prologue će odrediti Sony HR odn. G.M.C.

Offline sagitarius

• GTSurgeons Operator
  • Preuvazeni Akademik
  • *
« Reply #200 on: January 28, 2008, 12:37:22 »
Ne mjesaj Sony HR i GMC - prvi je zastupnik, drugi je uvoznik/distributer. Dvije potpuno razlicite stvari. GMC distribuira robu maloprodavacima po nabavnoj cijeni+PDV+neka svoja marza, ali MP-i su ti koji na kraju lanca odredjuju MP cijenu. Zato i ima toliko razlike u cijena od mjesta do mjesta, jer svaki od MP-a stavlja konacnu cijenu kakvu zeli.

A Sony HR s tim nema nikakve veze, oni samo logisticki pomazu GMC.

Offline STINGer

• Bog i batina
  • Preuvazeni Akademik
« Reply #201 on: January 28, 2008, 12:47:20 »
Koliko sam ja upućen (a mislim da jesam) cijene za HR su formirane na način da su Sony-evi naslovi 450 kn, a ostali 550 kn (s izuzetkom nekih EA naslova koji idu do 600 kn). I te cijene se drže svi maloprodavači uz povremene "ekscese" koje radi uglavnom HG Spot i poneki mali maloprodavač kad spuste cijenu pojedinog naslova samo da bi ga se riješili jer ga ne kupuje nitko (ili nekog drugog razloga).

Offline sagitarius

• GTSurgeons Operator
  • Preuvazeni Akademik
  • *
« Reply #202 on: January 28, 2008, 13:07:27 »
U tome je i potvrda onog sto ja kazem.

EA naslovi nemaju veza s Sony HR/GMC - njih uvozi Algoritam. I nabija na njih cijene kolike zeli, odnosno sa svojom visokom veleprodajnom cijenom forsira visoke cijene za MP kod svojih preprodavaca (odnosno iste kakve ima u vlastitom MP lancu).

Isto je s Ubisoft/Konami/Activision igrama koje uvozi Videotop. Za koje on odredjuje preporucenu maloprodajnu cijenu nakon sto mu se plati njegova veleprodajna cijena. A isto je i s GMC. Koji naplate svoju veleprodajnu, a MP imaju u "preporucenom rangu".

Sto opet kaze kako GMC ijedini forsira koliko-toliko postenu MP cijenu, jer samo su Sony naslovi u nekoj realnoj EU razini. Videotop i Algoritam svoje nabijaju koliko mogu - jer nitko im nista ne moze. A na taj nacin posredno stete sami sebi - jer prodaju znatno manje volumene nego bi mogli - ali oni imaju neku svoju perverznu racunicu i to je to.

Ali Sony HR i dalje nema nista s konacnom cijenom igre na trzistu - da se njih pita, igre bi vjerovatno prodavali s minimanlnom marzom kako bi ostvarivali sto veci tie-in-ratio i tako u Londonu bildali lokalnu poziciju. Ali cijenu igre odredjuje trziste, a najveci je problem sve ono sto maloprodavac mora ukalkulirati u konacnu cijenu.

Primjer toga je kad su svojedobno prodavali PS2 Platinume za smijesne novce - od 50 do 150 kn - ali i to su postivali samo neki maloprodavaci. Vecina ih je u tim cijenama trazila zaradu, pa tako danas u HR ima masa Platinuma po 350 kn, sto je cista malverzacija i nasilno zaradjivanje para.

Ja zato i prizeljkujem velike lance koji rade s velikim obrtom, jer to ce u konacnici znaciti niske cijene za sve. Jer vani su razlike u cijenama puno manje nedju publisherima, EA jest najskuplji, ali je skuplji u kategoriji 40 kn, ne 100 kn - koliko ja razlika kod nas. A veliki lanci mogu uvoziti igre bez VP lokalnih lanaca - pa u tome i lezi caka. Jer onda im ni Algoritam ni Videotop nista ne mogu.

Da ne pricam kako se vani radi niveliranje cijena nakon kojih par mjeseci, pa su sve starije igre jeftinije i do 20%, dok se kod nas igre stare i 5 godina prodaju po 549 kn - sto je uzas.

Ali whatever, ja i dalje mislim da ce Prologue biti skup kod nas - ne zbog Sony HR/GMCa, vec zbog toga sto ce maloprodavaci nabiti cijenu bez obzira sto ga 99% sigurno u veleprodaji dobiti jefitnije nego ostale naslove. Uostalom, bumo vidli, ne ;D

Offline STINGer

• Bog i batina
  • Preuvazeni Akademik
« Reply #203 on: January 28, 2008, 14:04:32 »
Sto opet kaze kako GMC ijedini forsira koliko-toliko postenu MP cijenu, jer samo su Sony naslovi u nekoj realnoj EU razini. Videotop i Algoritam svoje nabijaju koliko mogu - jer nitko im nista ne moze. A na taj nacin posredno stete sami sebi - jer prodaju znatno manje volumene nego bi mogli - ali oni imaju neku svoju perverznu racunicu i to je to.

Računica im je jednostavna... HR je toliko malo tržište da nas boli kita jer tko će kupiti, kupiti će pa koliko košta da košta...

Ali whatever, ja i dalje mislim da ce Prologue biti skup kod nas - ne zbog Sony HR/GMCa, vec zbog toga sto ce maloprodavaci nabiti cijenu bez obzira sto ga 99% sigurno u veleprodaji dobiti jefitnije nego ostale naslove. Uostalom, bumo vidli, ne ;D

Cijena će biti onolika koliko je odredi GMC... enivej, zaboli me jer sa sendita još uvijek stigne za sedam dana 8)

Offline keljober

• GTS Full Member
  • Uvazeni Docent
  • *
  • PSN ID: keljober
« Reply #204 on: January 28, 2008, 15:40:06 »
Hmmmm, mene cudi sto kod nas nabiju cijeu za sony-eve igre 499kn , koliko sam citao u gameplayu u pocetku su igre bile 449kn a sad 50 vise nekuzim zasto? (krada para) Bas me zanima koliku ce cijenu nabiti GTA-u 4? ili GT 5  ::)

Offline Aries

• The Sugar Daddy
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
« Reply #205 on: January 28, 2008, 16:16:42 »
pa logika je ustvari vrlo jednostavna. kad je netko pored živog xboxa 360 u stanju samo zbog ekskluziva tipa mgs ili gt kupiti ps3, brate mili, taj će platiti za igru koliko god piše na kartici s cijenom. i zato derrriiiiiiiiii.... barem bih ja tako da sam trgovac.

Offline Tomivav

• GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • PSN ID: Tomivav
« Reply #206 on: January 29, 2008, 22:15:39 »
GT5:P U europu dolazi 28. 3. sony danas potvrdio ;D

Puna vijest:

"The prologue to the fifth Gran Turismo is due to hit shelves on the 28th March, and will be priced at £24.99 (33 eur). A downloadable version of the game is also due.

GT5 Prologue is set to contain ten tracks, 37 vehicles, and four game modes, and is one of the most anticipated games for the Playstation 3."
Kuis, Sony potvrdi kad GT5P izlazi u Europi, a par dana nakon toga ovi na Gamespotu kazu "No European launch details were announced for the game".. -_-
idioti. mrzim ih. jbt. glupi su. najvaznije da su saznali kad njima izlazi da sto prije mogu gurat ljude sa staze i hvalit se kak su dobri ... -_-
iako sad evo citam da 28.3. kao nije siguran datum? ...?
“While racing the 24 hours of Nurburgring, you can smell people’s barbecues — we couldn’t recreate that.” — Kazunori Yamauchi

Offline keljober

• GTS Full Member
  • Uvazeni Docent
  • *
  • PSN ID: keljober
« Reply #207 on: January 29, 2008, 22:27:18 »
27 APRIL

Offline sagitarius

• GTSurgeons Operator
  • Preuvazeni Akademik
  • *
« Reply #208 on: February 13, 2008, 10:02:52 »
Novi americki sluzbeni sajt kaze da ce US Prologue imati 6 staza u 12 konfiguracija:

"Compete on 6 tracks with 12 total layouts, including Daytona International Speedway®, London City, and Suzuka Circuit"

http://us.playstation.com/granturismo/products_gt5_home.asp

Ukratko, ili je to neka nova staza, ili neka stara "original" staza ili LeMans s obje konfiguracije - ili nesto cetvrto. Bilokakobilo, saznat cemo uskoro ;D

I Keljober dobro kaze, nesluzbeno je SCEE potvrdio PAL izlazak za 28.4., dakle kojih tjedan dana nakon USA.

Offline STINGer

• Bog i batina
  • Preuvazeni Akademik
« Reply #209 on: February 13, 2008, 12:22:14 »
Nurb. Nurb, Nurb, Nurb.... ;D

Svejedno što će biti, najvažnije je da ima nova staza.

Ovo za odgodu... neznam, sumnjam... malo mi je prilično glupo da izlaze u isto vrijeme kad i superubermega naslov kao što je GTA IV. Zar nije logičnije da se prodaja razdvoji?