U tome je i potvrda onog sto ja kazem.
EA naslovi nemaju veza s Sony HR/GMC - njih uvozi Algoritam. I nabija na njih cijene kolike zeli, odnosno sa svojom visokom veleprodajnom cijenom forsira visoke cijene za MP kod svojih preprodavaca (odnosno iste kakve ima u vlastitom MP lancu).
Isto je s Ubisoft/Konami/Activision igrama koje uvozi Videotop. Za koje on odredjuje preporucenu maloprodajnu cijenu nakon sto mu se plati njegova veleprodajna cijena. A isto je i s GMC. Koji naplate svoju veleprodajnu, a MP imaju u "preporucenom rangu".
Sto opet kaze kako GMC ijedini forsira koliko-toliko postenu MP cijenu, jer samo su Sony naslovi u nekoj realnoj EU razini. Videotop i Algoritam svoje nabijaju koliko mogu - jer nitko im nista ne moze. A na taj nacin posredno stete sami sebi - jer prodaju znatno manje volumene nego bi mogli - ali oni imaju neku svoju perverznu racunicu i to je to.
Ali Sony HR i dalje nema nista s konacnom cijenom igre na trzistu - da se njih pita, igre bi vjerovatno prodavali s minimanlnom marzom kako bi ostvarivali sto veci tie-in-ratio i tako u Londonu bildali lokalnu poziciju. Ali cijenu igre odredjuje trziste, a najveci je problem sve ono sto maloprodavac mora ukalkulirati u konacnu cijenu.
Primjer toga je kad su svojedobno prodavali PS2 Platinume za smijesne novce - od 50 do 150 kn - ali i to su postivali samo neki maloprodavaci. Vecina ih je u tim cijenama trazila zaradu, pa tako danas u HR ima masa Platinuma po 350 kn, sto je cista malverzacija i nasilno zaradjivanje para.
Ja zato i prizeljkujem velike lance koji rade s velikim obrtom, jer to ce u konacnici znaciti niske cijene za sve. Jer vani su razlike u cijenama puno manje nedju publisherima, EA jest najskuplji, ali je skuplji u kategoriji 40 kn, ne 100 kn - koliko ja razlika kod nas. A veliki lanci mogu uvoziti igre bez VP lokalnih lanaca - pa u tome i lezi caka. Jer onda im ni Algoritam ni Videotop nista ne mogu.
Da ne pricam kako se vani radi niveliranje cijena nakon kojih par mjeseci, pa su sve starije igre jeftinije i do 20%, dok se kod nas igre stare i 5 godina prodaju po 549 kn - sto je uzas.
Ali whatever, ja i dalje mislim da ce Prologue biti skup kod nas - ne zbog Sony HR/GMCa, vec zbog toga sto ce maloprodavaci nabiti cijenu bez obzira sto ga 99% sigurno u veleprodaji dobiti jefitnije nego ostale naslove. Uostalom, bumo vidli, ne