Author Topic: GT4 - Helpline - 2.dio  (Read 19640 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sagitarius

  • GTSurgeons Operator
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 6409
GT4 - Helpline - 2.dio
« on: September 26, 2007, 11:14:38 »
5. NAMJEŠTANJE AUTOMOBILA

GT4 donosi mnoštvo parametara i dijelova koje možete kupovati i montirati/namještati kako bi povećali snagu, težinu i vozna svojstva automobila. Osim u ovlaštenim trgovinama kod svakog proizvođača, djelove je moguće kupovati i u Tuner's Village prodavaonicama, ali samo za modele pojedinih proizvođača. Dijelovi kupljeni u Tuner's Villageu se ponekad razlikuju u cijenama ili preformansi od onih "službenih", a neki od Tunera u svojoj ponudi imaju i dijelove koji ne postoje kod službenih proizvođača. Napominjemo kako ovisno o tehničkim karakteristikama svi djelovi ne mogu biti instalirani na sve automobile.

Kada kupujete djelove, najbolje je štedjeti za najskuplje djelove u grupi, s izuzetkom turbina ili NA tuninga - kod njih najskuplji djelovi daju isključivo najveću snagu koja je često neiskorištena ili čak neučinkovita (vidi: SNAGA). Najskuplji djelovi su najbolji, a pojedini, poput mjenjačke kutije ili ovjesa dozvoljavaju i fino podešavanje svih parametara na koje utječu.

Za svaki automobil je moguće spremiti do 3 različita podešenja (set-upa), s tim da se svaki mora podesiti neovisno (A, B i C izbornik iznad prikaza podešenja na ekranu za podešavanja).

Važno je napomenuti kako se prilikom namještanja treba voditi logikom da namještate stvarni automobil. Svi parametri funkciniraju u međuodnosu, tako da se pretjerivanje na jednoj mora kompenzirati na drugoj strani. Budući da - kao i u pravom životu - nema savršenog set-upa, cjelokupan proces podešavanja automobila je veliki kompromis između želja i mogućnosti. Nastojte što više prilagoditi set-up vašem stilu vožnje, uz nužnu pozornost prema svim parametrima podešavanja koji izravno utječu na potrošnju guma (ovjes, balans kočnica i raspored težine po osovinama).

SNAGA
Muffler (auspuh i filteri za zrak) i Intercooler (hladnjak) izravno će ujecati na snagu motora, povećanjem protoka zraka kroz motor.

Ovisno o vrsti automobila, na motor je moguće instalirati i dodatne turbine (Turbo), kao i dodati mehaničke dijelove za povećanje snage (NA Tune / Supercharger). Na nekim modelima je moguće kombinirati oba postupka. Pri kupnji turbine ili NA Tune / Superchargera treba dobro razmisliti o potrebnoj snazi, budući da najjači dio neće davati svoj maksimum ukoliko ostatak dijelova automobila nije na odgovarajućoj razini.

Dodatni postupci za povećanje snage su poliranje klipova (Port Polish), balans motora (Engine Balance), povećanje obujma cilindara (Increase Displacement) i ugradnja trkaćeg čipa (Racing Chip). Jednom učinjeno poliranje klipova, balansiranje dijelova ili povećanje obujma više nije moguće vratiti na početno stanje, dok je čip moguće naknadno skidati / stavljati.

Novost je mogućnost kupnje Nitro-oksida (NOS), boca sa stješnjenim dušičnim plinom koji se pod pritiskom ubrizgava u motor, dajući mu kratkotrajno veću snagu. Budući da je količina plina ograničena, NOS efekt traje ovisno o podešenoj snazi pritiska ubrizgavanja. Obratite pozornost kako korištenje NOS-a tjera okretaje motora u crveno područje, čime se postepeno smanjuje snaga motora koju je naknadno nemoguće vratiti (vidi: UNIŠTAVANJE AUTOMOBILA).

Dijelove vezane za snagu motora je poželjno kombinirati kako bi se postigao optimalan broj Spec bodova za pojedinu utrku.

OVJES, KOČNICE I ASISTENCIJE
Kupnja trkaćeg ovjesa (Racing Suspension) omogućit će vam detaljno podešavanje svih parametara važnih za ponašanje ovjesa prema podlozi. Posebnu pozornost treba obratiti na zategnutost amortizera (Spring Rate) i udaljenost podvozja od tla (Ride Height). Automobilima s većom masom u pravilu treba stegnuti amortizere dok se podešavanje visine od tla treba regulirati ovisno o stazi (ravnije staze traže niži, a grublje staze nešto viši ovjes). Naravno, za vožnje u rallyju ovjes treba znatno omekšati. Podešavanje rada amortizera (Damper Bound i Rebound) ulazi u naprednije tehnike podešavanja, a primjenjuje se u odnosu na raspored težine prema ovjesu i vrsti staze. Bound regulira stezanje amortizera prilikom hoda (prelaska preko rubnjaka ili kočenja), a rebound rastezanje. Međusobni odnos bound i rebound vrijednosti također ovisi o smještaju motora unutar karoserije, odnosno o strani na kojoj je auotmobil teži. Ovisno o rasporedu težine hod treba otvrdnuti, odnosno omekšati.

Podešavanje nagiba kotača prema podlozi i karoseriji (Toe i Camber) služi u prigodama kada se automobil želi vrlo detaljno podesiti za pojedinu stazu. Pravilno otvrđivanje, odnosno omekšavanje roll-bara (Stabilizer) unaprjeđuje ponašanje automobila u zavojima i tijekom kočenja, a najbolje ga je fino podešavati tek po uspješnom podešavanju svih ostalih dijelova ovjesa.

Podešavanje balansa kočnica (Brake Balance) izuzetno unaprijeđuje ponašanje automobila prilikom kočenja, uz negativan efekt brže potrošnje guma ukoliko se pretjera s omjerom snage. Balans se određuje ovisno o težini automobila i rasporedu težine na ovjes (smještaju motora), a u pravilu prednje kočnice trebaju kočiti nešto jače od stražnjih.

Igra donosi i dvije asistencije u vožnji (Driving Assists): kontrolu stabilnosti karoserije (ASC - Active Stability Controler) i kontrolu proklizavanja kotača (TCS - Traction Control System). ASC korigira gibanje karoserije u zavojima, no istovremeno utječe na brzinu prolaska zavoja i smanjuje mogućnost upravljanja. TCS upravlja proklizavanjem i produžuje vijek trajanja guma, no također negativno utječe na upravljanje i brzinu prolaska staza. Mi preporučamo potpuno isključivanje obje asistencije za postizanje maksimalnog doživljaja i što kvalitetnijeg savladavanja voznog modela. Vožnja bez asitencija traži privikavanje i učenje fine kontrole gasa i upravljanja, no takva vožnja  je najsličnija onome što GT4 pokušava simulirati - vožnji pravog trkaćeg automobila.

MJENJAČKA KUTIJA
Vjerovatno jedan od najvažnjijih dijelova je trkaća mjenjačka kutija, popularna getriba. Za razliku od jeftinijih mjenjačkih kutija, najskuplja trkaća getriba (Racing Transmission) često dodaje jednu do dvije brzine na automobil i omogućava potpuno iskorištavanje snage motora. Moguće je zasebno podešavati omjer svake od brzina, kao i zajednički omjer, uz mogućnost "brzog" rastavljanja / sastavljanja zupčanika za veće ili manje omjere (Final). Boljem radu getribe (obične ili trkaće) pridonjet će i bolja spojka (Clutch), a najbolja je najskuplja, trostruka. Obavezno u kompletu kupite i najskuplji Flywheel, a svakako montirajte i Carbon Propeller Shaft - svi ti, poprilično jeftini dijelovi višestruko će unaprijediti samu getribu i poboljšati promjenu brzina za svaki automobil.

TEŽINA
Smanjivanje težine (Weight Reduction) onsovna je radnja za povećanje učinkovitosti svakog automobila u utrci. Iako se negativno odražava na PTW odnos, pa samim tim i na Spec bodove, smanjenje težine unaprijedit će kočenja i ubrzavanje, stabilnost u zavojima i smanjit će potrošnju guma. Prva faza smanjenja težine u početku je poželjna za gotovo sve automobile, a drugu fazu koristite samo kod težih modela. Treću fazu - koja u omjeru "skida" najmanje kila, a daleko je najskuplja - ostavite za kasnije faze igre, kada ćete svaki automobil "sređivati" do kraja iz kolekcionarskih pobuda. Smanjivanje težine je trajna modifikacija koja se ne može vratiti na početno stanje, a djlomično ju je moguće kompenzirati dodavanjem balasta (vidi dalje).

U izborniku za namještanje je na svaki automobil moguće dodati i balast (Weight Balast), kao i odrediti njegov raspored po osovinama. Dodavanja balasta ima dvojaku funkciju: vraća težinu izgubljenu smanjenjem kako bi se postigao što manji PTW odnos i tako povećao broj Spec bodova, a najčešće poboljšava vozna svojstva kada se balast rasporedi na osovinu gdje se nalazi motor. Fino podešavanje rasporeda balasta može zamjetno unaprijediti ponašanje automobila u zavojima ili prilikom kočenja.

AERODINAMIKA
Trkaće izvedenice serijski dolaze sa spojlerima, dok ih je za većinu cestovnih modela moguće kupiti u GT Auto trgovini. Namještanje aerodinamičkih dijelova (Downforce) poboljšava ubrzavanje i kočenje, ponašanje u zavojima i sva opća vozna svojstva za pojedine staze, uz negativni efekt povećanja potrošnje guma na osovini gdje je efekt downforcea pojačan. Podešavanje aerodinamike zahtjeva najveće kompromise: jaki downforce poboljšat će upravljivost i ubrzanje, ali će smanjiti konačnu brzinu i povećati potrošnju guma i obratno. Podešavanje prednjeg downforcea generalno utječe na ulazak automobila u zavoje i stabilnost prednjeg kraja, dok stražnji downforce utječe na konačnu brzinu i stabilnost pri kočenju stražnjeg kraja.

GUME

Gume se dijele u dvije generalne skupine: cestovne gume i gume za posebne uvjete. Cestovne se dijele na svakodnevne (Normal), sportske (Sport) i trkaće (Racing). Normalne gume su besplatne i moguće ih je stavljati ovisno o načinu vožnje, uz napomenu kako tzv. N2 komponenta nudi najrealniji osjećaj stvarnih guma. Sportske gume dolaze u 3 izvedenice, ovisno o tvrdoći komponente, dok su trkaće gume tzv. slick gume, namjenjene za postizanje najboljih rezultata. Trkaće gume drastično smanjuju broj Spec bodova, osim u utrkama gdje i konkurencija vozi sa cestovnim ili sportskim gumama. U većini utrka ranijeg stadija igre nećete moći koristiti trkaće gume, što je moguće provjeriti prije svake utrke na ekranu koji prikazuje uvjete za utrkivanje. Ukupno 5 različitih komponenti trkaćih guma nudi veliku mogućnost kombinacija za sve utrke u kasnijim stadijima igre.

Pravilan odabir guma često može imati oodlučujući utjecaj na ishod utrke. Gume je moguće kombinirati po osovinama, a generalno je poželjno montirati tvrđu komponentu na pogonsku osovinu koja time trpi veću potrošnju. Mekša komponenta će se brže zagrijati i u kraćem vremenu dati bolje rezultate, uz negativnu osobinu brzog trošenja, dok će tvrđa trajati duže ali će joj trebati više vremena do postizanja optimalne temperature.

Obratite pozornost kako različite vrste asfalta imaju različit utjecaj na potrošnju guma - trkaće staze manje troše gume i traže mekšu komponentu, dok gradske ili staze u prirodi obično imaju grublji asfalt i time traže tvrđu komponentu. U početku će vam biti najbolje kupovati komponentu srednje tvrdoće (medium) koja ima zadovoljavajuće osobine u utrkama sa manjim brojem krugova. Napominjemo kako će vam za ulazak u rally ili utrke na snijegu trebati i odogovarajuće gume (Dirt ili Snow) koje se moraju kupovati zasebno.

OSTALO

Kupnja najskuplje LSD (Limited Slip Differential) komponente omogućit će precizno podešavanje parametara koji izravno utječu na prijenos snage iz motora na ovjes, poboljšavajući ubrzanje i kočenje. Prva skupina parametrara će odrediti količinu snage koju diferencijal prenosi na prednji, odnsono stražnji kraj, dok će neovisno namještanje diferencijala za ubrzanje (acceleration), odnosno kočenje (deceleration) utjecati na stabilnost automobila i proklizavanje kotača. Precizno podešavanje diferencijala je nužno kod izuzetno jakih automobila, dok pravilan omjer podešenja može znatno smanjiti potrošnju guma i povećati ukupnu upravljivost.

AYC (Active Yaw Control) je sustav kontrole rasporeda snage na osi vozila prilikom skretanja. Dostupan je u pravilu samo za Mitsubishijev model Lancer. Pravilno podešavanje može unaprijediti vozna svojstva ukoliko želite više ili manje proklizavati sa određenim krajem vozila.

VCD (Variable Centre Differential) je dostupan za većinu automobila s pogonom na sva 4 kotača. Određuje omjer rasporeda snage na osovine - prednju ili stražnju. S promjenom rasporeda u korist stražnje osovine postiže se više proklizavanja, a na prednju se postiže precizinije upravljanje, uz nužno dodavanje smjera prilikom ulaska u zavoj. Eksperimentirati ovisno o individualnom načinu vožnje.

6. STRUKTURA IGRE

Iako malo teži zadatak, svakako preporučamo da u samom početku pokušate osvojiti što više "srebrnih" dozvola kako bi prije početka utrkivanja dobili neke od vrlo korisnih automobila (vidi: NAGRADNI AUTOMOBILI). S njima ćete bez nepotrebnog trošenja novca lako "odraditi" veliki broj utrka u prvim stadijima igre i tako dobiti dodatne automobile s kojima možete dalje napredovati. Jedna od najkorisnijih stvari koju možete napraviti je da u samom početku potrošite vrijeme na popisivanje svih utrka i uvjeta za sudjelovanje, koji prikazuje popis automobila s kojima se može ući u utrku, te ostala pravila važna za sudjelovanje - vrsta guma, način modifikacije, vrsta motora, porijeklo automobila i slično. Takav "popis utrka" je vrlo koristan u svim fazama igre kada želite smisleno prolaziti igru, bez bacanja novaca na automobile ili nadogradnje koje ne možete više puta koristiti.

STAZE
Staze u igri se otključavaju prolaskom dana i to u ritmu od 2 tjedna između otključavanja. Jednom otključana staza se može koristiti u dvoranama za isprobavanja automobila u GT modu i u arkadnom modu. Posljednja se otključava staza Circuit de La Sarthe (Le Mans bez šikana) i to na 351. dan igre.

AUTOMOBILI
U arkadnom modu je moguće provjeriti u kojim je sve izvedenicama boja dostupan određeni automobil. U početku igre u arkadnom modu je na rasplaganju tek dio modela dostupnih u igri. Nakon što kupite / osvojite novi model u GT modu, on postaje dostupan i u arkadi. Provjerom možete vidjeti moguće izvedenice, kako bi eventualno ponovo odvozili neku utrku / kup / prvenstvo u GT modu i osvojili željenu boju. Boje nagradnih automobila se dodjeljuju nasumično, pa postoji mogućnost da ćete za neku izvedenicu morati odvoziti potrebne utrke i nekoliko puta.

UTRKE
Utrke se dijele na pojedinačne (Endurance utrke izdržljivosti i Mission Hall utrke), kup utrke i prvenstvene utrke. Pobjeda u pojedinačnim utrkama "čisti" svaku zasebnu utrku i daje puni nagradni fond (novac i automobil). Endurance utrke dozvoljavaju kvalificiranje (Practice), što svakako preporučamo (vidi: KVALIFIKACIJE). Kup utrke ne dozvoljavaju kvalificiranje, a nagradni fond se dobija parcijalno - nakon svake pobjede dobit ćete novac, dok će nagradni automobil biti dodjeljen tek po uspješnom osvajanju svih kup utrka. Prvenstvene utrke također dozvoljavaju kvalificiranje, a da bi se sudjelovalo u cijelom prvenstvu potrebno je odabrati Race Series ikonu. Budući da se konačni poredak određuje bodovima, pobjeda u svim utrkama nije nužna da bi se na kraju osvojilo cijelo prvenstvo. Za prvo mjesto u ukupnom poretku se dobija puni nagradni fond, dok se naknadno mogu voziti utrke u kojima niste pobjedili kako bi "očistili" sve utrke u nizu i omogućili si daljnja napredovanja u igri. Svaka pobjeda (zlatni pokal) sudjeluje u ukupnom zbroju sa oko 0,16%.

Za ulazak u finalno Gran Turismo World Championship prvenstvo u Professional ligi potrebno je osvojiti prva mjesta (zlatne pokale) u svim prvenstvima, kupovima i pojedinačnim utrkama u Amateur i Professional dvoranama. Dvorana Extreme utrka otvara se tek po završavanju svih utrka u Amateur i Professional dvoranama. Za "otključavanje" Endurance utrka potrebno je dostići 25% završetka igre.

Za osvajanje nagradnih automobila u Mission Hall utrkama potrebno je završiti svaku zasebnu grupu misija.

Između utrka prvenstva je bez posljedica moguće prekinuti prvenstvo i vratiti se na glavnu mapu kako bi se automobil oprao / promjenilo ulje (u GT Auto), nakon čega se može vratiti u slijedeću utrku prvenstva. Iz prekinutog prvenstva se može ući i u Home kako bi se spremila trenutna pozicija. Sve druge operacije prekinut će prvenstvo bez mogućnosti nastavka (uz predhodno upozorenje).

ULAZ U BOKSEVE
Tijekom utrka je moguće / potrebno ulaziti u bokseve radi promjene guma ili nadolijevanja goriva. Promjenu guma je moguće vršiti ovisno o gumama koje imate na raspolaganju za određeni automobil. Nadolijevanje goriva je moguće prekinuti u željenom trenutku pritiskom na "X", čime je moguće raditi precizne taktičke odluke ili pustiti igru da automatski napuni rezervoar do kraja. Unutar bokseva je moguće i mijenjati način vožnje utrke, odnosno vožnju između A i B-Spec moda.

KVALIFIKACIJE
Kvalifikacije su korisne za sagledavanje konkurencije u predstojećim utrkama i podešavanje automobila. U kvalifikacije je poželjno ući sa mekšim gumama kako bi se ostvarila brža vremena, a prije utrke ih zamjeniti komponentom koja odgovara predstojećem izazovu. Kvalifikacije se mogu voziti u gotovo beskonačnom nizu krugova, sve do ostvarivanja željene pozicije za utrku, a ne donose nikakav novac.