Eto, osvrnuo bih se na povijest, kao i na budućnost omiljenog nam serijala. Pošto nisam upoznat sa svim vremenskim periodima, molio bih one koji znaju da upotpune ovaj moj tok misli, kako bi dobili potpunu sliku. Pa počnimo sa povijesti.
Kako mi je poznato, na djedu, PS1 konzoli, izašla su prva dva povijesna nastavka GT-a. Ono što mi fali za kompletnu sliku je informacija koliko vremena je prošlo od predstavljanja konzole do izlaska GT-a, kao i vremenski razmak između izlazaka GT1 i GT2. O igrama ne mogu suditi pošto ih nisam igrao tako da ocjenu prva dva nastavka ostavljam relevantnim osobama za to.
Dvojka nam je dala ono što ja uvjetno zovem 2+2 varijante igre. GT3 je definitivno pomaknula granice vožnje na konzolama, uslijedio je GT Concept. Pošto sam vozio obje varijante isto tako molim da mi netko objasni koja je bila svrha Concepta, mislim da je tamo bio predstavljen Autumn Ring kojeg nije bilo u GT3 (ne znam je li ta staza bila u GT1 i GT2), bilo ga je zanimljivo voziti, no ipak ne znam što je ta igra trebala pokazati.
Nakon toga GT uvodi koncepciju "prologue", ili kako to neki nazivaju demo koji se mora platiti. Znam da je razmak između GT4 Prologuea i "velike" GT4 bio godinu dana, razmak između GT3 i GT4 mislim 3 godine, opet molim da me se ispravi da se dobije kompletna slika.
I eto nas u sadašnjosti. Svjedoci smo da se za PS3 polako izdaju nastavci launch igara, tako imamo dva Motorstorma, Resistancea, o ćušpajzu zvanom NFS da i ne govorimo, imamo i više varijanti COD-a, no GT još uvijek nemamo. Imamo Prologue koji vozimo, no htjeli bi, definitivno, puno više. Ako se ostvare optimisitčna predviđanja pa GT5 izađe za godinu dana, to će značiti da je GT5 bilo potrebno skoro 3 godine od izlaska konzole pa do izlaska igre. Pošto će GT5 postaviti vrlo visoke standarde koje već sada vidimo u GT5P, zanima me da li serijal uopće ima budućnosti na PS3 konzoli. Osobno mislim da će GT5 izmusti maksimum iz ove konzole uz online gaming i sve ostalo, moći će se samo nadograđivati sadržajima, no novi veliki naslov GT6 po mom skromnom mišljenju definitivno nećemo vidjeti na PS3. Budućnost će biti, po meni, na nekoj budućoj PS4 kao virtualna stvarnost ili možda pak hologramski GT (!?!). Uglavnom, ne preostaje nam ništa drugo nego da čekamo i vidimo što će nam GT5 donijeti, isto tako Vas molim da upotpunite podatke koje sam nabacao, a to su vremenski periodi u kojima su GT igre izlazile, pa da vidimo da li ti periodi rastu linearno ili eksponencijalno pa da probamo predvidjeti izlazak GT5 kao i neki budući GT"virtual reality"6 nastavak.