Ne znam gdje bih s ovim, pa ću u ovom threadu gnjavit...
Vaša džepna brojevna talionica, izdanje 1 i pol (prvo je bilo ono s updateom 1.05 i teksturama)...
Budući da mi nemamo novaca ko englezi za kupovat SSD hard diskove, pa sam se odvažio na analizu jeftinije varijante...
Odlučio sam nabaviti novi hard disk za ps3 (imam slim za igranje) i odluka je pala na onaj brži s 16MB cacheta i 7200 RPM...
Najprije digresija, ako imate stari, debeli ps3, noviji hdd-ovi su brži, tiši i manje se griju od onih starih, pa razmislite...
HDD se mijenja odšarafljivanjem (odvidavanjem na južnohrvatskom) 5 vijaka i vrlo je nekomplicirano...
Nekad je postupak bio još jednostavniji, jer se sad dijelovi firmwarea nalaze i na disku, a ne samo u flash memoriji, pa to malkice komplicira situaciju...
Od pribora je potreban obični križni odvijač (šrafciger, kacavida), novi hdd i nekakav USB uređaj koji je formatiran na FAT/FAT32 i u direktoriju /PS3/UPDATE ima novi firmware file PS3UPDAT.PUP
Prije svega je potrebno napraviti backup sistema na neki USB hdd ili štapić koji ima dovoljno gigabajta za pospremanje čitave arhive vaših zabavnih sadržaja na konzoli. Backup posprema sve podatke svih korisnika (čak i PSN account passworde)... Backup/Restore opcija se nalazi u System Settings meniju, koga zanima... I posyncajte trofeje, jer ćete ostat bez najnovijih ako zaboravite...
Nakon zamjene drivea potrebno je ubaciti USB pimpač s firmwaretom da se sustav apdejta i onda se događa meni izuzetno glupa stvar koja je prije fino radila. Naime, podaci o korisnicima nisu više u flashu, nego na hdd, tako da treba kreirati novog korisnika da bi uopće mogli napraviti Restore. Taj korisnik vam nakon povrata starih podataka više neće trebati...
Nakon povraćanja sustava u normalu krenuh malo u testiranje brzine i potvrdiše se moje sumnje. PS3 uopće ne koristi moderna dostignuća keširanja podataka, nego čita/piše stvari izravno na/s diska. Primjenom najpreciznijeg instrumenta na raspolaganju, a to je vlastiti palac, izmjerio sam nakon nekoliko sati da se čak i od novog hdd-a koji dolazi u slim modelima ovaj na 7200RPM puno manje grije.
Druga uporaba najpreciznijeg dostupnog instrumenta je bila u mjerenju vremena loadanja fragmenata omiljenog nam turističkog simulatora i tu sam se nemalo začudio jer nisam mogao povezati zbog čega su rezultati takvi.
Naime, jedino veće ubrzanje u loadanju sam primijetio na Cape Ringu u arkadi, a on se učitava čak 5 sekundi brže nego na starom hdd s 5400RPM. Zanimljivo je da stvar gdje bi trebalo biti najviše uočljiva razlika, Nürburgring s vremenskim uvjetima, na novom disku se stvar učitava samo oko jednu sekundu brže nego na prijašnjem. Sveukupne razlike su između 2 i 15%, ali mislim da je vrijedilo zamijeniti disk, makar zbog većeg kapaciteta i manjeg zagrijavanja.
Budući da je razlika u duljini instalacije između starog debelog PS3 i slima samo zbog razlike u hard diskovima (sustav čitanja/pisanja je isti) više od petnaest minuta, vjerujem da bi i razlike u loadanju dijelova GT5 bile naglašenije. Uglavnom, ako mislitemijenjati disk u PS3, ne bojte se, nije problematično, a osim kapaciteta donosi i još neke beneficije za konzolu, posebno oko manjeg grijanja i bržeg pristupa.
Hvala na pažnji i ispričavam se onima koji nisu željeli ovo čitati