Author Topic: Gran Turismo 5 - sluzbena opca tema • official thread  (Read 979362 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline toni_cro

• GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • PSN-ID: toni_cro
Re: Gran Turismo 5 - sluzbena opca tema • official thread
« Reply #855 on: January 14, 2011, 14:28:12 »
Ne znam gdje bih s ovim, pa ću u ovom threadu gnjavit...
Vaša džepna brojevna talionica, izdanje 1 i pol (prvo je bilo ono s updateom 1.05 i teksturama)...
Budući da mi nemamo novaca ko englezi za kupovat SSD hard diskove, pa sam se odvažio na analizu jeftinije varijante...
Odlučio sam nabaviti novi hard disk za ps3 (imam slim za igranje) i odluka je pala na onaj brži s 16MB cacheta i 7200 RPM...
Najprije digresija, ako imate stari, debeli ps3, noviji hdd-ovi su brži, tiši i manje se griju od onih starih, pa razmislite...
HDD se mijenja odšarafljivanjem (odvidavanjem na južnohrvatskom) 5 vijaka i vrlo je nekomplicirano...
Nekad je postupak bio još jednostavniji, jer se sad dijelovi firmwarea nalaze i na disku, a ne samo u flash memoriji, pa to malkice komplicira situaciju...
Od pribora je potreban obični križni odvijač (šrafciger, kacavida), novi hdd i nekakav USB uređaj koji je formatiran na FAT/FAT32 i u direktoriju /PS3/UPDATE ima novi firmware file PS3UPDAT.PUP
Prije svega je potrebno napraviti backup sistema na neki USB hdd ili štapić koji ima dovoljno gigabajta za pospremanje čitave arhive vaših zabavnih sadržaja na konzoli. Backup posprema sve podatke svih korisnika (čak i PSN account passworde)... Backup/Restore opcija se nalazi u System Settings meniju, koga zanima... I posyncajte trofeje, jer ćete ostat bez najnovijih ako zaboravite...
Nakon zamjene drivea potrebno je ubaciti USB pimpač s firmwaretom da se sustav apdejta i onda se događa meni izuzetno glupa stvar koja je prije fino radila. Naime, podaci o korisnicima nisu više u flashu, nego na hdd, tako da treba kreirati novog korisnika da bi uopće mogli napraviti Restore. Taj korisnik vam nakon povrata starih podataka više neće trebati...

Nakon povraćanja sustava u normalu krenuh malo u testiranje brzine i potvrdiše se moje sumnje. PS3 uopće ne koristi moderna dostignuća keširanja podataka, nego čita/piše stvari izravno na/s diska. Primjenom najpreciznijeg instrumenta na raspolaganju, a to je vlastiti palac, izmjerio sam nakon nekoliko sati da se čak i od novog hdd-a koji dolazi u slim modelima ovaj na 7200RPM puno manje grije.
Druga uporaba najpreciznijeg dostupnog instrumenta je bila u mjerenju vremena loadanja fragmenata omiljenog nam turističkog simulatora i tu sam se nemalo začudio jer nisam mogao povezati zbog čega su rezultati takvi.
Naime, jedino veće ubrzanje u loadanju sam primijetio na Cape Ringu u arkadi, a on se učitava čak 5 sekundi brže nego na starom hdd s 5400RPM. Zanimljivo je da stvar gdje bi trebalo biti najviše uočljiva razlika, Nürburgring s vremenskim uvjetima, na novom disku se stvar učitava samo oko jednu sekundu brže nego na prijašnjem. Sveukupne razlike su između 2 i 15%, ali mislim da je vrijedilo zamijeniti disk, makar zbog većeg kapaciteta i manjeg zagrijavanja.
Budući da je razlika u duljini instalacije između starog debelog PS3 i slima samo zbog razlike u hard diskovima (sustav čitanja/pisanja je isti) više od petnaest minuta, vjerujem da bi i razlike u loadanju dijelova GT5 bile naglašenije. Uglavnom, ako mislitemijenjati disk u PS3, ne bojte se, nije problematično, a osim kapaciteta donosi i još neke beneficije za konzolu, posebno oko manjeg grijanja i bržeg pristupa.
Hvala na pažnji i ispričavam se onima koji nisu željeli ovo čitati  8)

ja sam razmišljao o zamjeni hdd ali me strah da nebi nešto pošlo po krivu, najviše bi mjenjao zbog manjeg zagrijavanja sada po zimi je ok ali po ljeti kad je 35+ neznam kako će se debeli nositi sa time, iako u ovih nešto više od tri godine koliko ga imam nisam nikakvih problema(kucam u drvo ko manijak) :D
www.motori.hr

if in doubt, go flat out

Offline Ljubusak

• Nordschleife Master
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • PSN-ID Ljubusak
« Reply #856 on: January 14, 2011, 14:50:48 »
Jednostavnije je zamijenit HDD u PS3 nego karticu u mobitelu  ;)
STRAST: Snažna emocija koja potpuno ovlada čovjekovim raspoloženjem.
Često se pojavljuje kod igranja Gran Turismo

Offline FEDROwhatISgood

• The Organizator
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Svi bi mi htjeli biti TOMIVAV :D
« Reply #857 on: January 14, 2011, 17:12:23 »
a ako stavim vanjski hard pa na njega instaliram GT5, a sa unutarnjeg ga izbrišem - hoće li onda onaj unutarnji potpuno mirovati ili će i dalje grijati?

Da li tada mogu izvaditi unutarnji i ostaviti "rupu" u ps3, a da sve potpuno normalno radi s vanjskim??
PSNid- PhaedrusSocrates:"EAT MY GRAINING!" 8)

Imamo samo jedno spasonosno rješenje..... odbiti isporuku Perkovića... objavit Nijemcima rat i odmah se predat.

Offline Troma

• GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • PSN-ID: martin_troma
« Reply #858 on: January 14, 2011, 19:19:59 »
a ako stavim vanjski hard pa na njega instaliram GT5, a sa unutarnjeg ga izbrišem - hoće li onda onaj unutarnji potpuno mirovati ili će i dalje grijati?

Da li tada mogu izvaditi unutarnji i ostaviti "rupu" u ps3, a da sve potpuno normalno radi s vanjskim??
Dobro pitanje! I ja imam vanjski hard od 1 TB, ali ga moram formatirati u taj nekakav FAT format. Jel moze tko objasniti kako to napraviti i moze li se to uopce sa mojim hardom?
Finally, in one sentence, what did Formula One mean to you Mark?
Tricky... It was precision. It was the pinnacle.

Offline STINGer

• Autohtoni Dalmatinski Grintavac
  • Bog i batina
  • Preuvazeni Akademik
« Reply #859 on: January 14, 2011, 20:10:44 »
Nisam siguran da bi vanjski hard mogao služiti kao glavni... ako se ne varam vanjski više služi kao dodatna, pomoćna memorija, nešto slično kao i usb stick

Formatiranje obaviše preko kompa, ali mali đuro će vam ovo sve znati objasniti puno bolje nego ja :)

Offline maliDjuro

• Anime Master
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
« Reply #860 on: January 14, 2011, 23:27:20 »
Ajmo redom...
Vanjski hdd se može koristiti samo kao vanjski storage, tj. za pospremanje, a ne kao glavni disk za ps3...
Postoji mogućnost za korištenje velikog vanjskog diska kao glavnog, tako da se u ps3 negdje unutra ušteka SATA kabel i koristi neko vanjsko napajanje za disk, ali to je jako šlampavo i potrebno samo za geekove ili slične...
Ako mislite formatirati vanjski disk u FAT32 zbog backupa, pripremite se na to da ćete morati s njega izbrisati sve podatke, a pitanje je da li ćete uopće iz windowsa moći formatirati tako veliki disk u FAT32, znam da se s linuxa sigurno može, a mislim da sam s XP-om imao nekih problema s diskom od 1 i pol terabajt.
UPOZORENJE: Na FAT32 se ne može snimiti file veći od 4 gigabajta!

@Troma: Za što misliš koristiti taj vanjski hdd? Ako ti treba samo za windows/linux PC, onda ga ostavi (vjerojatno je već formatiran u NTFS)...
Nikad nije kasno za sretno djetinjstvo, samo, što si stariji, igračke su skuplje.

Offline Troma

• GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • PSN-ID: martin_troma
« Reply #861 on: January 15, 2011, 11:28:29 »
Ajmo redom...
Vanjski hdd se može koristiti samo kao vanjski storage, tj. za pospremanje, a ne kao glavni disk za ps3...
Postoji mogućnost za korištenje velikog vanjskog diska kao glavnog, tako da se u ps3 negdje unutra ušteka SATA kabel i koristi neko vanjsko napajanje za disk, ali to je jako šlampavo i potrebno samo za geekove ili slične...
Ako mislite formatirati vanjski disk u FAT32 zbog backupa, pripremite se na to da ćete morati s njega izbrisati sve podatke, a pitanje je da li ćete uopće iz windowsa moći formatirati tako veliki disk u FAT32, znam da se s linuxa sigurno može, a mislim da sam s XP-om imao nekih problema s diskom od 1 i pol terabajt.
UPOZORENJE: Na FAT32 se ne može snimiti file veći od 4 gigabajta!

@Troma: Za što misliš koristiti taj vanjski hdd? Ako ti treba samo za windows/linux PC, onda ga ostavi (vjerojatno je već formatiran u NTFS)...
E hvala za ove prve odgovore.
Da ti odgovorim na pitanje... Disk je WD Elements 1TB i vec sam ga probao koristiti sa PS3 kao nekakvim ajmo reci "media deviceom". Sve serije, muziku i filmove sa PC stavljam na njega pa sam ga jedan dan probao ustekati u PS3 da malo pogledam koji film na tv-u i PS3 ga nije ocitavao. Znaci on bas mora biti u nekom posebnom formatu da bi ga mogao koristiti za takve stvari ili...?
Finally, in one sentence, what did Formula One mean to you Mark?
Tricky... It was precision. It was the pinnacle.

Offline STINGer

• Bog i batina
  • Preuvazeni Akademik
« Reply #862 on: January 15, 2011, 11:30:33 »
Što se tiče PS3 i multimedije evo link http://www.forum.hr/showthread.php?t=369138  tu imaš sve što te zanima

Offline FEDROwhatISgood

• The Organizator
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Svi bi mi htjeli biti TOMIVAV :D
« Reply #863 on: January 15, 2011, 17:02:52 »
Fala Djuro!

BTW, ja još od četvrtka nisam išao spavati  :) , možda ću malo teturati večeras...
PSNid- PhaedrusSocrates:"EAT MY GRAINING!" 8)

Imamo samo jedno spasonosno rješenje..... odbiti isporuku Perkovića... objavit Nijemcima rat i odmah se predat.

Offline biker4lifeCRO

• GTS Race Organizer
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • official plominka rider =)
    • www.motori.hr/forum
« Reply #864 on: January 15, 2011, 17:50:34 »
Zna se mozda jeli je u planu sa kakvim iducim update-om i dolazak kojeg novog auta?
Ili po tom pitanju do GT6 ništa?
Jer ipak mi fali nekoliko auta od velikog znacaja u motosportu, i nije mi jasno kako su izostavljeni, npr. E30 M3, AR75 i sl.

Također, dobro bi doslo (a vidim, nisam jedini koji to pise) jos nekoliko vrhunskih auta u slabijim klasama, tipa Megane R26 i R26.R (najbrzi hot hatch na Ringu), aktualni Clio Sport, novodolazeci BMW M1 Coupe, Golf VI GTI & R i sl.

Dalje, iako to znam da se nece dogoditi, ali europski auti iz '90ih su dosta lose zastupljeni. Nebi bio na odmet pokoji E36 M3 i sl., ali to je sada manje bitno.

I drugo pitanje, postoji li mogucnosti da neki od "standard" auta pređe u "premium" klasu, tipa Integra (DC2), AR 156 2.5 V6 i sl.???

Offline STINGer

• Bog i batina
  • Preuvazeni Akademik
« Reply #865 on: January 15, 2011, 18:22:18 »
Auta će sigurno biti... ono što se do sada sigurno zna jest da je prilikom predstavljanja BMW serije 1 M Coupe-a isti najavljen da će doći kao DLC za GT5...

Također je najavljeno da će neke "standarde" preraditi u "premiume", ali nisu precizirali o kojim autima se radi...

Offline biker4lifeCRO

• GTS Race Organizer
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • official plominka rider =)
    • www.motori.hr/forum
« Reply #866 on: January 15, 2011, 21:30:28 »
Auta će sigurno biti... ono što se do sada sigurno zna jest da je prilikom predstavljanja BMW serije 1 M Coupe-a isti najavljen da će doći kao DLC za GT5...

Također je najavljeno da će neke "standarde" preraditi u "premiume", ali nisu precizirali o kojim autima se radi...

Odlicno, thx na info. ;) :)

Offline STINGer

• Bog i batina
  • Preuvazeni Akademik
« Reply #867 on: January 21, 2011, 10:40:14 »
Tek sad smo najebali ;D

http://www.gtplanet.net/sony-holds-invite-only-gran-turismo-5-player-survey/

Mogu misliti što će ekipa sve pisati... i mogu misliti što će netko sa HR accountom dobiti mail ;D

Inače, neki dan vidio preko mobitela da je na fejsu bila neka anketa ili nešto slično, kao što bi htjeli u GT5. Majko mila što se tek tamo sve piše...

Offline Ikral

• +1
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Man who wasn't there
« Reply #868 on: January 21, 2011, 13:45:16 »
Ja bih htijo rewind fukciju i da mogu crtat jaja na rad klapnu. I da ima macova i pistolja.

Offline STINGer

• Bog i batina
  • Preuvazeni Akademik
« Reply #869 on: January 21, 2011, 13:53:34 »
Ja bih htijo rewind fukciju

Rewind funkcija i kolektivno glednaje replaya u online-u bi itekako bila dobro došla funkcija. Tako da se nesporazumi odmah na licu mjesta riješe...