Uvodi se, to uopce ne sporim. Ali jos dugo nece moci zamijeniti klasicni medij - ma kakavgod taj "medij" bio u buducnosti.
Servisi pout "OnLive" ce svakako napraviti veliku promjenu - to je cisti Cloud gaming - ali niti oni nece moci streamati kolicinu podataka koju ce donijeti slijedeca generacija. Prednost konkretnog hadrwera prikljucenog na kabel ispred telke je u apsolutnoj propusnosti i jos ce predugo proci dok ga neki internet-buducnosti sa daas nezamislivom stabilnoscu i mogucnosti podataka ne zamijeni.
DD ce svakako postati znacajna opcija i razvit ce se u zasebni distribucijski kanal koji ce uvelike uzdrmati citav retail, ali citav retail je ionako vec uzdrman porastom utjecaja online-trgovine i niskim cijenama online-trgovina. Ali to je "problem" retaila, ne prodaje kao takve.
Neka me Bruno ispravi, ali ja doista mislim da nema mrtve sanse da kroz iduce godine uopce dodje ikakav komercijalni internet za normalne novce dostupan sirokom pucanstvu zapadnog svijeta (o zemljama tipa nase uopce ne govorim, da ne spominjemo Brazil, Grcku, statijznam..) koji bi mogao ponuditi zahtjeve bandwitha kakvu ce traziti igre za novu generaciju. Ponavljam, Rage ima 22GB instalacije, preko 30 za trenutnu generaciju PC kanti sa high-res teksturama. Meni sa mojom vezom treba mislim dva dana za downloadam 30GB, i to uz preduvjet da mi server tamo pusta kao blesav.
A ako je Rage dosao na zalazu ove generacije, za prepostaviti je kako ce nova generacija vec na samom pocetku donijeti minimalno takve zahtjeve, ako ne i vece. U paralelnom svemiru, za iduce proljece na CES-u predstavlja se potpuno novi standard televizije i pratecih uredjaja u tzv. 4K standardu, kojeg su ony i Toshiba (opet oni, da) predstavili na CEATECU prosli mjesec. 1080p je vec debela proslost, 4K je novi standard koji dolazi komercijalno vec ove godine u Japanu.
Pa kad vec pricamo, vec ce se Olimpijada iz Londona prenositi u 8K (odnosno Super-Hi Vision) rezoluciji za Japance, a BBC radi testiranje s japanskim NHK za pocetak EU primjene tijekom 2012. Samo za perpsektivu, "kucni" 4K imat ce rezoluciju kakvu danas imajju digitalne projekcije u kinima, 3480X2160, odnosno 4X vecu gustocu pixela (slike) nego FullHD. A Super Hi-Vision ima zastrasujucu rezoluciju od 7680 x 4320 pixela i on ce postati ""novi" 4K za komercijalnu primjenu iza 2014.
A sad samo zamisli koliko ce biti "teska" igra sa teksturama za "obican" 4K (3480X2160px), kada vec jedan Rage danas za "nikakav" FullHD (1080p) trosi 22GB za konzole (na kojima i ne ide u 1080p, vec nativno u samo 720p). A 4K je 8 puta gusci od 720p. I naravno, uopce nemojmo sumnjati kako ce PS4 sasvim sigurno moci "pustati" 4K (moze ga pustati i PS3, ali nema igara koje ga podrzavajuI) i kako nova generacija dolazi posve 4K spremna.
BTW Upravo je nas Polyphony jos pradavnee 2008. prezentirao GT5: Prologue u 4K rezoluciji. Tako da je sve to za proizvodjace tehnologije gotova prica.
I naravno, nikad ne zaboravimo da ipak preko 70% kupaca zeli imati u rukama ono sto kupi. Pogotovo kad se tice "velikih" i vaznih naslova. Kolekcionarstvo je u gamingu velika stvar, kao i zelja svakog da ipak "ima" to sto je kupio.