Strasno je zeznuto napraviti dobru karijeru u vozackoj igri.
Prvi GT je svakako bio revolucija i prakticno je kreirao jedan citav "pod-zanr". Koncept su dobro razvili do GT5 (licence/restikrirane utrke/uvodjenje novih disciplina/misije/special eventi/seasonali), ali bas kao i Forza (koja je jedina uspjela kopirati GT sustav) su zapali u predvidljivost i repetitivnost.
Codemastersov TOCA RAce Driver serijal bio je vrlo dobra integracija story-moda i karijere (meni osobno najbolje izvedena u Race Driver 2, Race Driver 3 je zbog licenci morao sve pomalo vratiti u klasicno izvodjenje bez prave price), dok je GRID napravio sjajan spin-off tog nacina (unatoc tome sto je sama igra arkadicna, sto s karijerom nema puno veze).
Od novijih igara moram svakako izdvojiti ovaj Ferrari Racing Legends koji sad vozim, gdje je kariera prakticno logican niz testiranja/timetriala/kvalifikacija/utrka/prvenstava/endurance utrka, sve uklopljeno u jednu veliku "pricu". To mi se dosta svidjelo kao koncept i vidim da je to put kojim bi se zanr mogao osvjeziti.
Naravno da ne mozemo imati pojma sto Kazo ima na pameti - a kako je to uvijek tako, sve sto nama danas padne na pamet oni su vjerovatno mislili o tome jos prije 10 godina - ali bit ce dobro ako naprave neku veliku integraciju svega sto su dosad predstavili u neku dobru SP karijeru.
Balans ce biti o ostati najveci izazov, odnosno kako napraviti igru koja ce biti izazovna i zanimljiva svim tipovima igraca. Elaborat na tu temu mi se ne da pisati, ali slazem se kako je ovaj put sa Performance Point bonusom dobar put, a svakako su i licence/Special Races/Mission prica za sebe. Buduci da GT barata sa nevjerovatnom sirinom razlicitih klasa i vrsta vozila, sve to treba nekako uklopiti i balansirati. Idealno bi bilo upravo da integriraju sve jedno u drugo, ubace jos i multi-class racing i naprave bolju "preglednost" za snagu AI.
Medjutim, AI ostaje i zauvijek ce biti najveci izazov, jer se radi o itekako kompleksnom poslu za koji svi misle da je jednostavan, ali uopce nije. Kompetitivan AI je apsolutno nemoguce napraviti bez "varanja", odnosno "catch-upa", tocka. I tu nema diskusije. A kad AI ima "catch-up", onda opet sve odlazi kvragu, jer se opet radi o umjetno stvorenoj kompetitivnosti, nikako stvarnoj. Primjera za to ima nebrojeno, od samog GT (u Prologueu recimo), preko Shifta, itd. Drugi nacin je ono sto radi Forza, a to je podjela u klase prema PP, pa onda AI uvijek vozi maksimalnu PP klasu, a igrac se mora snalaziti - a to je opet lose, jer onda se svi auti gotovo bez pogovora moraju tunirati ili se mora voziti itekako brutalna voznja da se pobijedi.
Nadalje, nije svaki AI kompetitivan svakome. Nesto sto je kompetitivno manje zahtjevnim igracima, vecini nas je kamilica, dok je ono sto je vecini nas kompetitivno kamilica za Zokyja, Rastu, Keku, Safetyja, Dechu, itd - koji su svi redom brzi minimalno za sekundu-dvije po krugu od svih nas i nema te AI sekvence koja bi za njih bila izazovna. A "manje zahtjevni" igraci sa pocetka price u tom slucaju nemaju sto traziti ni pod razno. I opet problem.
Restrikcije tipa PP ujednacavanja, kvalifikacija i slicno dolaze u obzir samo uz predvjet da se sam grid ne mijenja svakim restartom, odnosno da sama igra predvidja nekoliko "tipova" gridova za svaku utrku pa da se prema tome moze traziti odgovarajuci auto. Ali to onda opet trazi nevjerovatno dizajniranje svake utrke do boli, a to je proklet posao u igri sa 1000+ automobila.
Sam dizajn karijere za igru tipa GT je meni osobno vec dugo godina zabava na ljetovanjima, ali moram priznati da u svakom sustavu koji sam crtao kad-tad dodjem do problema koji se ne moze rjesiti ili koji sve baca u vodu. Balans je bio i ostaje nepremostiv izazov, a jedino rjesenje "balansa" koje mi je palo na pamet je stvaranje posve novog modela izvodjenja samih utrka. Mjesto gdje bi sve trebalo sjesti na svoje mjesto je stvaranje modela mehanickog damagea gdje auto nije moguce tjerati u 110% bez posljedica (kao u Forzi 2 recimo), gdje gume pucaju na dodirima ili jahanju po pasicama (kako je bilo u TOCA Race Driveru 3 recimo), gdje se auto jednostavno MORA cuvati od ostecenja jer su popravci skupi (dodatni razvoj citave maintenenace/ownership filozofije GT igara), itd. No onda opet dolazi do problema u ekonomiji igre, jer ako imas 1000+ auta za kupiti, onda ti igra mora bacati novac na lopate, a ako ti igra baca novac na lopate, onda ti se zivo fucka u kakvom stanju ces auto vratiti iz utrke. Vertigo.
Balans je majka svega, ali nedostizna majka. Cisti MILF. Bit ce mi drago docekati GT6 da vidim sto je Kazo smislio, siguran sam da ce to nesto biti svakako nesto posebno i drugacije.