Evo jedna sjajna tema za kraj radnog dana.
Mislim da ce GT5 dati najbolji odgovor na pitanje "sto dalje", barem kroz iduce krace vrijeme. Ocito je kako se radi o okviru za razvoj buducih GT igara, od kojih ce se GT6 dogoditi na PS3 do 2013. koliko ja znam, a sedmi nastavak - nazovimo ga ovdje "GT7" - ce svakako biti PS4 launch igra (sto svi trebaju biti sigurni, ali otom-potom).
Osobno vidim razvoj samog serijala kroz dva nacina - jedan fokusiran na casual igrace i jedan fokusiran na zahtjevne igrace. A sve ovo sto su napravili sa GT5 jasno pokazuje kako bi to moglo otici upravo u tom smjeru i u potpunosti iskoristiti sve ono sto ce donijeti buducnost samog gaminga i citave entertainment industrije - to je online i pay-per-play.
Pa da objasnim.
Ocito je kako GT5 na neki nacin "zamata" sve to je ikad napravljeno u zanru uopce u jedan veliki paket. Trenutno jedino sto nedostaje iz zanra - ako je to uopce bitno, ali recimo da je postalo standard na neki nacin, barem za casual ekipu i one kojima se da zezati s tim - jest Livery Editor. GT5 s tehnicke strane donosi sve sto danasnja tehnologija uopce omogucava na komercijalnoj razini - Full HD, 3D, head-tracking, podrsku za volane, 7.1 surround - i sve to isporucuje da radi vise-manje savrseno, ako izuzmemo najavu kako bi po kisi mogle malo stekat utrke sa 16 auta - sto na iducoj generaciji svakako nestaje kao krpom obrisano. Nebitno.
Na drugom mjestu tu je fizikalni model jasno podjeljen na casual i hard-core publiku, progresivni damage model (vizualni i mehanicki), progresivni model potrosnje guma, za gorivo jos trebamo vidjeti (imali smo ga u GT4, tko zna, mozda im je bila voznja u parku napraviti da i to bude progresivno - tu uopce ne vidim da nece postojati u nekom casu) ali i ono ce biti unutra, promjene dana i noci, promjene meteoroloskih uvjeta, algoritmi koji simulairaju nastanak meteoroloskih promjena, algoritmi koji simuliraju utjecaj meteoroloskih uvjeta na stazu, gume i mehaniku automoibla, sve zamislive podloge, Course Maker, vjetar... Ono, nema toga sto nisu ubacili unutra, a da postoji u stvarnom zivotu.
To je sve sadrzaj.
Potom, tu su okviri unutar kojih taj sadrzaj funkcionira, od B-Speca, PhotoModa, replaya, karijere, multiplayera, evenata, dozvola, svega onoga sto cini sam gameplay - dakle to je forma.
I sto sad sve s tim? Osobno mislim kako bi se u nekom casu - to je ovo gore sto sam spominjao sa GT7, ali mozda se dogodi i ranije, vrijeme ce pokazati - moglo lako dogoditi "razdvajanje" same igre na hard-copy igru namjenjeu podjednako casual i hard-core publici, ali i stvaranje necega sto cu nazvati Gran Turismo Online, a sto mislim da je vrlo izvjesna buducnost serijala u puno aspekata.
Naime, primjer iRacinga jasno pokazuje smjer u kojem bi se GTO mogao kretati. Za hard-core populaciju to bi bilo ono sto ce Activision vec pokazati iduce godine - a sto je WoW razvio do savrsenstva - pay-per-play servis na principu mjesecne/godisnje/nebitno pretplate.
Da ne objasnjavam previse, logika je jasna - sve ovo sto su razvili u GT5 bit ce do besvijesti usminkavano u buducnosti, PS4 ce svakako omoguciti i preko 50 automobila na stazi, ali svi se slazemo kako je ionako 70% opcija koje donosi GT5 posve nebitno za casual publiku. Oni ce iskljucivati mehanicki damage, nece voziti po kisi jer nece znati, nece voziti po mraku, nece u principu raditi nista sto "pali" hard-core.
Sa milijunima igraca koje GT brand privlaci, Gran Turismo Online servis - gdje bi hard-core ekipa vozila po sustavu iskljucivo multiplayer utrka, uz dedicated servere, svu zamislivu tehnicku podrsku, integriran community na svaki zamisliv nacin, sve simulacijske opcije, sluzbene lige, bla, bla - GT bi bez problema mogao postojati u dva odvojena svemira. Naravno, razvoj hard-copy igre ce se i dalje dogadjati, sa svim odrednicama koje ima, ali upravo ce takva hard-copy igra na disku u stvari predstavljati "poligon za regrutaciju" potencijalnih igraca za GTO.
U sve to treba uklopiti daljnju filozofiju razvoja "vlasnistva", odrzavanja vozila, itd, a da i ne pricam kuda bi se takav MMORS (multi-massive-online-racing-simulator) mogao razviti ukoliko bi se u strukturi pojavilo natjecanje i virtualno postojanje igraca kao vozaca po stvarnim parametrima - gdje se voze lige po kategorijama, zaradjuje lova s kojom se odrzavaju auti, kupuju gume i dijelovi, itd, itd. - kao u iRacingu, ali posve pretoceno u simulaciju trkaceg zivota. Uostalom, ako netko moze kreirati takvu virtualnu stvarnost, onda je to PD. A sve sto znamo o Kazunoriju i njegovim vizijama govori kako on sanja planine.
S financijske strane to bi im donijelo ogroman profit, buduci da je sigurno kako bi hard-core i dalje kupovali svaki hard-copy nastavak igre - zbog karijere, zabave, novih modela (da ne pricamo kako bi dodatna stvar bila integracija hard-copy i GTO) - dok bi casual elipa i dalje kupovala ono sto je klasicna "igra". A kad uzmemo u obzir kako iRacing ima tek 20.000 pretplatnika, na kojima zaradjuje preko 2 milijuna $ godisnje (prosjecna godisnja zarada je oko 100$ po korisniku, ovisno o modelima pretplate), jasna matematika nam govori koliko bi GTO mogao zaraditi kada bi imao recimo 200.000 pretplatnika - a s obzirom na velicinu GT branda itekako sam skroman u ovoj procjeni - spremnih placati recimo 10 eura mjesecno za takvu pretplatu - a svatko od nas bi odmah dao 10 eura mjesecno za neki sulud svijet Gran Turismo Onlinea namjenjen iskljucivo ozbiljnijim vozacima. Ako zbog niceg drugog, onda zbog Public Lobbija
Ali pustimo profit na stranu, stvaranje takve vozacke zajednice - a sad uklopimo u citavu sliku buducnost medija, poglavito internet-televizije, razvoj interneta, integracije na svim poljima komunikacije, itd - bi u poprilicno skoroj buducnosti takvoj GTO "igri" omogucile da postane stvarnost u stvarnosti. Lucas Ordonez je primjer onoga sto ce nas Prasinar mozda postati u buducnosti, odnosno gdje virtualni vozaci postaju stvarne zvijezde i gdje stotine tisuca ljudi prate nesto sto se dogadja virtualno i gdje su virtualni sudionici i pobjednici itekako opipljivi.
A da o marketinskim aspektima takvog "svemira" i ne pricamo.
Naravno, vrijeme ce pokazati hoce li se to dogoditi, ali ako razmisljam o tome kuda GT moze otici dalje u iducem desetljecu, onda je to jedini put koji komercijalno i sadrzajno ima smisla.