Ok, prvo bih povezao nekoliko narodnih mudrosti:
1. Nista napravljeno ljudskom rukom nije savrseno (mada smo ocekivali upravo to).
2. Nije se rodio tko je svima ugodio.
3. Svaki bedak ima svoje veselje.
Daklem, koliko god su se trudili napravit neku svoju viziju, a u GT5 se vidi da je bilo i inspiracije i vizije, jer ovo je definitivno sadrzajem najzabavniji GT do sad, cinjenica da toliko stvari povezati u jednu cjelinu i da savrseno funkcionira je jednostavno nemoguce kad se u obzir uzmu trzisni principi, tj. da stvar u odredjenom povijesnom trenutku treba dovuc na trziste i pustit medju lavove da ju rastrgaju...
Da su uvalili samo premiume, bilo bi "ne valja ovo nis, samo dvjesto auta, pa samo je malo vise od prologa" (vidi pod 2). Istina, teksture na nekim standardima su stvarno kriminalne, al u voznji iz daljeg ne izgledaju puno losije od onih u Forzi 3 (naravno da pretjerujem).
Online jednostavno nije mogao bit bolji na pocetku, svi koji su imali veze s poslovima koji imaju veze s IT jako dobro to znaju:
- "Mi bi 857 servera da ne bude laga ni kasljuckanja kad se svi koji kupe igru onlajnaju"
- "Kriza je , ne moze se, ajde smanjite to malo"
- "Onda 417, al ne moze ispod toga, jer ako ih se ukljuci 25%, sve ce pokrepat i ljudi ce se bunit da nasa igra i vasa firma nista ne valjaju"
- "Jeste vi normalni? Pa to nam je pola budzeta za neku low-cost casual igru, imamo samo 23 servera i ne mozemo vam dat vise jer nas previse kosta."
- "Dajte bar sto komada. Pa kak da pustimo bar 10% ljudi a da im ne kasljucka?"
- "Nema budzeta za vise od 23, pokrpat cete vi to, znate vi programirat..."
~~~~~~~~~~~~~
Nesto docnije...
~~~~~~~~~~~~~
- "Sefe, sve crklo, previse ljudi se natrpalo, neki se prijete ako stvar ne proradi da ce trazit pare natrag!"
- "Daj tim programerima sve sta traze, da se ne bi netko sjetio jos i odstetu trazit zbog dusevnih boli..."
Druga cinjenica je da ima jako malo igara koje toliko dobro izgledaju (a da se neke stvari pokrpaju, moglo bi bit jos bolje, pa cak i one stvari koje su sad lose mogu se popravit). Malo sam kontao, da u sljedecih godinu dana promijene cijeli GT5, to bi bilo download oko 260 megabajta tjedno, a u sadasnjim prilikama to i ne izgleda puno...
Meni od svega jedino fali par staza, jer znam da se sve ovo ostalo moze pokrpat, samo je pitanje vremena...
Pitam se koja to simulacija voznje na svijetu ima 200 nenormalno detaljnih auta, ukljucujuci i obicne, ducanske modele? A jos su nam dodali i 800 onih "igrackastih" da nam ovo ne bude malo...
Koja simulacija ima 7.1 surround tako fino isproduciran?
Za vozni model ne mogu suditi, jer nemam pojma, ali meni sve toliko logicno reagira i medjudjeluje da mi zivciranje do sad nije palo na pamet (cak ni za rusenje servera, koje je bilo ne samo za ocekivat, nego se, zbog gorespomenutih uvjeta i moralo dogodit)... Primijetio sam par puta da neki replayovi krecu prije nego se loadaju svi asseti s diska, pa fali gomila objekata oko pola sekunde, al ako to meni ne smeta, kome smije smetat?
Treca, najvaznija stvar: svi smo online, sve se moze pokrpat i vecina stvari se vjerojatno i hoce, ne mogu to ljepse izrazit od Kaze koji je izjavio da zivot GT5 tek pocinje... Izlazak na trziste je bio porodjaj, a sad ga treba dohranit i odgojit da stasa u postenog mladica kojeg ce svi voljeti i cijeniti, te postovati..
P.S. Jes' da ovo sve izgleda vrlo kazoapologeticno, ali budimo realni (vidi broj 1 i 2) i pokusajmo prihvatit situaciju u kojoj jesmo i uzivat u poklonjenom/kupljenom (vidi broj 3)