Nisu ga oni sjebali, jednostavno odbje strane nisu vise bile zainteresirane za produzivanje ugovora.
Problem je bio sto se PGR4 izninmno lose prodao, ono, za naslov koji je u tom casu bio medju top 5 Xbox fransiza prodaje je bila nikakva. Usprkos dobrim recenzijama.
Drugi problem za Bizzare je sto su oni prvobitno, jos u vrijeme prvog Xboxa (kad su nakon kraha Dreamcasta odlucili postati MS studio, a ne vise raditi za SCE) postali tzv. "first party" studio, odnosno izdavac im je bio Microsoft Games. Naravno, dobili su oni za to opasnu lovu, obogatili su se svi preko noci, a prvi i drugi Gotham su se za ona vremena prodali kao blesavi.
Gotham 3 je bio takodjer veliki uspjeh, ponajprije zbog jacine fransize i cinejnice da je bio jedan od launch naslova i prvi X360 naslov koji je podrzavao volan. Medjutim, sjebao ih je small print: kao first-party studio, sve sto su radili nije njihovo, odnosno nemaju prava na nista - od softvera i engina koje su razvijali, gotovih igara, in-game modela, licenci, programa, nicega.. Sve je Microsoftovo.
I kad su im ovi vjerovatno dosli s novim ugovorom koji je na tragu nikakvog uspjeha PGR4 bio nepovoljan, ovi su vrlo vjerovatno jednostavno otisli. A ne mozes kriviti MS sto im nije dao povoljan ugovor, jer ni ti ne bi napravio nista drugacije da si bio MS. A da stvar bude bolja (gora?) MS se za nista nije moglo kriviti, jer su samo u marketing PGR4 utukli novaca vise nego je sama igra na kraju zaradila.
Ne znam, bezvezna je to situacija. Svo to nijihovo "programersko" naslijedje je nakon raspada prepusteno Turn10 i od tada oni s tim eksperimentiraju za vjerovatno novu Forzu. Govorklao se da ce T10 uci u "preskok" ciklus, da jednu godinu rade Gotham, a drugu Forzu, na od toga se ocito odustalo.
Ono sto sada znamo jer da njihove programe i sve T10 pokusava natjerati da rade u 60fps zbog nove Forze (prije svega vremenske uvjete i noc), ali ostaje za vidjeti hoce li im to poci za rukom. Ja osobno sumnjam jer ozbiljno mislim da nema mrtve sanse da 360 moze pokretati taj minimum od 8 auta na stazi sa kisom, refleksijama i svim u 60fps - ali budemo vidjeli.
Tuzna prica kako god okrenes, iz perspektive nas igraca.