Siguran sam da bude nas novi Shift sve iznenadio svojom raznolikošću i kvalitetom izvedbe.
Shift1 je meni bio odličan. Svašta za tunirati, ljepota grafike, nenadjebivi zvuk, stabilan online, skoro svi BMW M modeli s cocpitom... Ali ipak malo prenaporan za voziti. Uvijek dok sam igrao mislio sam da su se još kojih 10% barem prebližili fizikalnom modelu Gran Turisma, to bi bilo to. A sad sa novim Shiftom sam siguran da bude tako. Po meni su i drugi segmenti igre bitni, a ne kao kod Gran Turisma samo savršen fizikalni model.
I još nešto. U Shiftu je puno bolje riješen faktor izjednačenosti automobila (sortirani su, mislim, od 1-14 bodova. U Gran Turismu je to PP). I cijeli online je bio baziran na tim bodovima. Primjer, "jakost" automobila je 6. Znači, biraš aute od 1-6. Naravno uzimaš auto rangiran s 6 (najjači). Ljepota toga je bila da je 6-tica mogao biti i npr. Z350 ili VW Golf GTI. Z350 je imal rank 6 kao nov, a Golf je trebalo tunirati sa početnih 1.8 na 6. I to se u tuning shopu moglo lijepo tunirati korak po korak i sve je lijepo prikazano. Kad nešto novo staviš, lijepo vidiš da je rank sa 1.8 skočio na 2.5. Evo tu je velika razlika između GT i Shifta. U GT5 nemaju veze gume sa PP i mali milijon stvari, dok kod Shifta svaki malen "šarafić" se računa. I trebaš dobro vidjeti koje komponente tuniraš, jer sa prevelikim turbakima lako preletiš granicu rank 6. A nisi dirnuo ni kočnice, a ni ovjes. I ako i nešto pogriješiš, možeš vratiti na staro. U tom dijelu me GT jako razočarao, shift je tu puno bolji.
I da, SPA je prekrasno voziti.
Ali potajno se nadam da dečki iz Gran Turisma ne spavaju i da će izbaciti jedan pošten update prije nego dođe Shift2 na police u dućane. Jer ipak, GT je moja igra...