Ako se dobro sjećam ,tada sam konzolu rastavio te ispuhao prašinu (to od tada radim skoro svakih 3-4 mjeseca). Nisam sada siguran dali sam to radio baš tada , možda je to bilo ranije ili kasnije , ali jednom sam upravo zbog toga što mi konzola nije htjela učitati disk GT5, rastavio kutiju sa laserom i očistio ga. Nakon toga sve je radilo i još uvijek radi bez greške a taj error se nikada više nije javljao. Što se tiće zvukova , nisam primjetio ništa čudno osim zvukova vrtnje diska iako sam i po tome mogao prokljuviti hoće li ga učitati ili ne. Ono, kao da ga konzola dva-tri puta pokušava učitati i onda stane. Meni se to dešavalo isključivo sa GT5 dok su apsolutno sve ostale igre koje sam imao radile bez greške.
Sjećam se da mi se slično počelo događati i sa GT6 negdje na početku, ali bez errora. Konzola mi ne bi učitala disk iako bi on bio unutra, pa bih ili nekoliko puta morao ugasiti-upaliti konzolu , ili izbaciti-ubaciti disk dok ga nebi učitalo. Također sam samo lagano, komprimiranim zrakom, i to onako iz-daljeg (što bi rekli) proletio utor gdje se umeće disk, a prethodno bi pokušao čistim kistom što bolje očistiti platno koje pokriva sam utor da što manje prašine završi unutra. A prije samog i kratkog upuhivanja direkto u utor i udaljenosti od nekih 20-tak cm, zrakom bih što više iskosa i odozgo propuhao to platno. Disk sam pri tome ostavio u konzoli također iz razloga da što manje te vanjske prašine ponovno padne na laser. BD komponentu isuhao bi tek nakon što sam dobro ispuhao prašinu iz svih ostalih djelova konzole , pri tome bih obavezno žicom koju bi ugurao sa stražnje strane konzole pridržavao ventilator da ga zrak ne vrti , da ne bi došlo do njegovog eventualnog oštečivanja zbog velike brzine vrtnje.
I nakon toga zna se ponekad desiti da mi konzola ne učita disk , ali vrlo vrlo rjetko, a ponovnim restartom ga učita. To mi je ujedno znak da je došlo vrijeme za ispuhivanje prašine.
Mislim da je tu u pitanju ovo što je Perica rekao , tj. laser je ili pri kraju ili prljav,i najbolja solucija je otvaranje BD pogona i čišćenje. Svakako ti savjetujem ako u blizini imaš nekakav ovlašteni servis da daš njima da ti to odrade, jer je dosta pipkavo sve to rastaviti i ponovno složiti. Tada nebi bilo loše odraditi i ovo što je Amar rekao tj. promjeniti pastu.
Ako pak odlučiš da to radiš sam , pokušaj na YouTube pronaći video sa uputama kako se rastavlja BD komponenta i to po mogučnosti baš za model koji imaš, jer za svaki postoje neke razlike.
Ali za prvu ruku možeš pokušati lagano ispuhati sa zrakom kako sam iznad opisao da vidiš hoće li biti nekakvih promjena na bolje.