Zato što nije vječita borba za jebeno prvo mjesto kako to GT zahtjeva u sezoncima.
Ovak se čovik izgušta ne mareći ako završi na zadnjem mjestu.
Mislim da to nema nikakve veze sa sezoncima . Ovdje je više stvar "kulture" utrkivanja koja je na PC simulacijama očito daleko ispred one konzolaške .Pa je očito da tip koji u ovom videu vozi neče ni pokušati pretjecati na mjestu na kojem to na stazi i nije moguće. Npr. u GT5 na Daytoni prije šikane su me stotinu puta pretekli . Od tih 100 vjerovatno smo 60 puta i ja i onaj koji obilazi završili negdje na travi ili zidu , nekih 30 puta smo ili ja ili onaj koji me obilazi ipak "preživjeli" unatoć kontaktu, a samo nekih 10-tak puta je to prošlo bez nekih večih posljedica kako za mene tako i za onog koji pretječe.
Također ljepo je vidjeti kad onaj kojeg pretiču zna kada treba pustiti onog bržeg iza sebe , ili zbog nekakve svoje male pogreške ili kada je ovaj iza jednostavno brži.
Vjerovatno zbog samog profila igraća a samim time i onih koje igre za te igraće rade, na konzolama ta "kultura" nikada neće zaživjeti.Ako se prisjetiš jednog od eventa u Prologu , koliko se sječam na Suzuki , gdje je apsolutno svaki dodir sa suparničkim autima bio penaliziran i definitivno značio oproštaj s nekakvim uspjehom u tom eventu.Međutim , iako se u dotičnom eventu tražilo da završiš na prvoj poziciji , isto tako se zahtjevalo da to bude i "čisto".Ali sa Spec2 ili 3 event je zbog protesta samih igraća znatno olakšan baš po pitanju penaliziranja kontakta sa suparničkim autima.
Ista stvar globalnog protesta protiv restrikcija u Seasonal Eventima se desila nakon Bonus Race 1 i 2 , koje su nakon toga potpuno uklonjene.Čak i danas , više od dvije godine od izlaska GT5 , kad ga vjerovatno igraju oni najtvrdokorniji , u Open lobijima vjerovatno će te naići na 95% idiota koji će vas bez ikakve grižnje savjesti zakucati u zid i onda vam složiti poruku tipa LOL.
Zadnji udarac Seasonal Eventima je ovaj koji se dešava u posljednje vrijeme forsiranjem SRF assista , i nekako se bojim da je to smjer u kojem ide i GT6 i serijal opčenito.Jednostavno, svijet PC simulacija je krenuo u nekom svom smjeru (pravom) , dok konzolaški "driving simulatori" sve više gube korak i smisao rijeći simulator koju sadrže u svom naslovu.
Možda sam malo i offtopic , sorry.
Pa da se vratim ontopic , ovo je stvarno prekrasno i gledati i slušati , i software i hardware.
I Perica savjet , u sezoncima GT5 isključi kompletan HUD , po meni jedini način da se u njima uživa .Probaj