Author Topic: NAT Type Unknown  (Read 5174 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline biker4lifeCRO

  • GTS Race Organizer
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 3419
  • official plominka rider =)
    • www.motori.hr/forum
NAT Type Unknown
« on: May 23, 2011, 16:03:42 »
Kao što naslov kaže - ova poruka mi se jucer odjednom ispisala pod network settings. ???

Naime, prije otvaranja loungea obavljam tzv. global restart ;D kako ja kazem (router, ps3, clear cache)... sve popalim, provjerim NAT Type u settings (NAT2), otvorim lounge, i nakon 10 minuta vidim da nitko ne moze uci. Opet u settings, odjednom pise "NAT Type Unknown". ::) ??? :o

Mislim da je ovo i potencijalni uzrok izbacivanja iz utrka, samo sto je ovdje uocen prije nego smo poceli, jer da je u loungeu bilo vise ljudi, sa razlicitm NAT tipovima, mislim da bi pocelo izbacivati.

Pitanja:
1. Zasto se to dogodilo? Pogotovo tako "odjednom"?
2. Cemu uopce sluzi NAT Type?
3. Komentari...?

 ???

Offline maliDjuro

  • Anime Master
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 1097
Re: NAT Type Unknown
« Reply #1 on: May 23, 2011, 17:00:41 »
Kojeg davatelja usluga koristis i koji modem imas?
NAT1 - drito si na internetima s javnom adresom, nema pretvorbe  ;D
NAT2 - iza routera u privatnoj mrezi, s pristupom izvana na odredjenim portovima, ali router "prevodi" (translatira) adrese izvana unutra i obratno.
NAT3 - iza routera, nedostupan izvana za potrebne portove, ako stroj izvana to trazi, dakle nema nikakve opcije razmjene podataka na "upit izvana".

NAT = Network Address Translation
Nikad nije kasno za sretno djetinjstvo, samo, što si stariji, igračke su skuplje.

Offline sagitarius

  • GTSurgeons Operator
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 6409
Re: NAT Type Unknown
« Reply #2 on: May 23, 2011, 17:01:47 »
Da li se to moze rjesiti s dodjelom DNS adresa Googlea?

Offline biker4lifeCRO

  • GTS Race Organizer
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 3419
  • official plominka rider =)
    • www.motori.hr/forum
Re: NAT Type Unknown
« Reply #3 on: May 23, 2011, 19:19:39 »
Kojeg davatelja usluga koristis i koji modem imas?
NAT1 - drito si na internetima s javnom adresom, nema pretvorbe  ;D
NAT2 - iza routera u privatnoj mrezi, s pristupom izvana na odredjenim portovima, ali router "prevodi" (translatira) adrese izvana unutra i obratno.
NAT3 - iza routera, nedostupan izvana za potrebne portove, ako stroj izvana to trazi, dakle nema nikakve opcije razmjene podataka na "upit izvana".

NAT = Network Address Translation

T-COM, router Thompson TG782i, do sada nikada problema (od listopada kada ga koristim)

Po tvojoj definiciji, a i po mojoj za koju sam pretpostavljao da je tocna (sada si mi samo potvrdio), NAT2 bi mi trebao stajati stalno, i bez problema (sto i jest u 95% situacija, ali ovih 5% me muci - zasto se to ponekad dogodi, jer mislim da je to uzrok svakog izbacivanja).

Znaci, router TG782i mi povezuje moj LAN sa WAN-om, preko default getaweya na routeru izlazim van iz LAN-a, sve ja to kuzim kako to radi (privatne IP adrese u LAN-u, znaci mrezni uređaji u mojoj lokalnoj mrezi, javna-promjenjiva IP adresa kada se izlazi van preko routera), ali neznam zasto povremeno dođe do zajeba.

I onda se nakon obicnog restarta routera i PS3 sve vrati u normalu.

Inace, zavrsavam poslovnu informatiku, a kolegiji vezani uz racunalne mreze su mi bili najdrazi i najzanimljiviji, plus radnja na zavrsnoj praksi mi je bila o tome. Teoriju, a i dobar dio prakse razumijem, naime i u praksi sam imao prilike raditi s time.

No ovo mi je neshvatljivo. Dali je do PSN-a ili do čega...?

 ???

Offline maliDjuro

  • Anime Master
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 1097
Re: NAT Type Unknown
« Reply #4 on: May 23, 2011, 22:05:28 »
To ti je najvjerojatnije do modema. Naime, iako Thomson (nekad Alcatel) radi relativno solidne modeme, iz nekih razloga, domaci provideri uspiju zaribat firmware. Ja imam 780WL i morao sam ga (kad sam se ohrabrio) flashat na zadnju tvornicku verziju, jer mi se isto dogadjalo malo NAT3, pa malo NAT2. A sad radi ko avijon i to samo s dvije promjene u postavkama.

Dakle, cujte i pocujte:

STAVITE FIREWALL NA STANDARD, TE UKLJUCITE UPnP I NA ROUTERU I NA PS3!
PALITE PRVO MODEM (ROUTER), PA TEK KAD SE OVAJ INICIJALIZIRA; TEK ONDA PS3!

Ovo mora rijesit sve probleme da se dodje do NAT2. Ako ne rjesava -> bug u modem/router firmwaretu.
Nikad nije kasno za sretno djetinjstvo, samo, što si stariji, igračke su skuplje.

Offline biker4lifeCRO

  • GTS Race Organizer
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 3419
  • official plominka rider =)
    • www.motori.hr/forum
Re: NAT Type Unknown
« Reply #5 on: May 23, 2011, 22:50:37 »
Nastavak priče:
- danas, sve restartano
- nakon sto je router "došao k sebi" (sve zelene lampice) upaljen PS3
- NAT2, sve u redu
- otvaram lounge
- ljudi dolaze
- klasika, change track kada su svi usli, pocinju kvalifikacije
- odjednom pola njih me nema na popisu
- opet van, pa unutra
- ja vidim svih, ali ne i svi mene
- start trke, na startu vidim samo 4 auta (na popisu desno 5)
- odustajem, idem u lounge, tamo imam 8 njih na popisu
- odjednom Rastu izbacuje
- propala jos jedna u nizu mojih utrka zbog usranog PSN-a
- svo vrijeme NAT2
 ???

Offline maliDjuro

  • Anime Master
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 1097
Re: NAT Type Unknown
« Reply #6 on: May 24, 2011, 01:32:41 »
Jos samo jedno: koji link imas? Ako imas najmanji (mislim da je 5M/256k), onda ti je vjerojatno upload preslab za izdrzat vise od 4-5 ljudi konstantno s brbljanjem i slicno...
Makar meni jos nije jasno kak to nisu mogli optimizirat, vec sam napisao jednom prije, zvuk je najveca stavka, a po jednom korisniku ne bi se trebalo trosit vise od 10kbps, sto znaci 160k u prijemu i isto toliko u odlasku, tj. uploadu prema drugima ak je multicastano (nisam bas siguran za ovo, al teoretski bi trebalo fercerat, da ne pricam jos o distribuiranom hostanju), ali to, ocigledno nije nesto slozeno kak treba, pa zdere valjda visestruko i rusi veze...
Oglas: trebamo fiksnog hosta sa 20 Mbps uploada  ;D
Nikad nije kasno za sretno djetinjstvo, samo, što si stariji, igračke su skuplje.

Offline biker4lifeCRO

  • GTS Race Organizer
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 3419
  • official plominka rider =)
    • www.motori.hr/forum
Re: NAT Type Unknown
« Reply #7 on: May 24, 2011, 04:40:58 »
Upload je 256 KB/s.

Međutim, takav je od kada imam GT. Ranije je sve radilo sa i do 16 ljudi u loungeu.

Race quality je standard, voice quality je minimum, s napomenom da u HHRM ne koristimo headsetove.

Offline STINGer

  • Autohtoni Dalmatinski Grintavac
  • Bog i batina
  • Preuvazeni Akademik
  • ***
  • Posts: 24578
Re: NAT Type Unknown
« Reply #8 on: May 24, 2011, 10:55:02 »
Kod mene najčešće baca baš toga koji ima 256...  neka sobu otvori netko sa većom brzinom, valjda će biti ok

Offline Ledu505

  • Doktor Osobne Prakse
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 954
  • Direktor Svemira
Re: NAT Type Unknown
« Reply #9 on: May 24, 2011, 12:41:19 »
To sam i prije primjetio, al ajd da sad pitam. Zasto uvijek sve restartas prije pocetka?
Ono sto je lako, ne radi svatko.

Offline biker4lifeCRO

  • GTS Race Organizer
  • GTS Full Member
  • Preuvazeni Akademik
  • *
  • Posts: 3419
  • official plominka rider =)
    • www.motori.hr/forum
Re: NAT Type Unknown
« Reply #10 on: May 24, 2011, 14:07:29 »
To sam i prije primjetio, al ajd da sad pitam. Zasto uvijek sve restartas prije pocetka?

Jer se javne IP adrese namjerno "ruše" jednom svako 24-48 sati (ubiju, pa dignu link opet), jer bi u suprotnom mogle postati stalne, a to ne ide. Jer tko zeli stalnu tj. privatnu IP adresu mora za nju dodatno platiti.

Iz tog razloga restartam router. Znam da ne pomeze puno, ali mozda i da. Onda kada se on "normalizira" (upale sve funkcije) palim PS3 (tako da ako je radio i prije mozes na to gledati kao na restart), i jos pocistim cache.