Mislim da su im naslovi prvi i ogromni problem!
Najveci problem je neodstatak normalnog middlewarea - koji je pokopan jos sa proslom generacijom konzola. To najbolje ilustrira podatak kako COD igr jos uvijek (cak i nadolazeci MW3) koriste recimo pretpotpopni IDT3 engine modificiran da radi u kvazi HD razlucivosti (a samo primjera potpunog besmisla radi, Doom 3 za prosli Xbox je koristio id Tech 4 engine).
U ovom casu je jako malo normalnog middlewarea, debela vecina koristi UE i njegove izvedenice, a dobri enginei se mogu na prste jeedne ruke nabrojati. Crytek je tek sada napravio svoj CryEngine 2, ali i on je komoliciran za programiranje i i dalje ne moze pogurati vise od 30fps sa iakakvim znacajnijim efektima. A nije ni jeftin.
Svjetlo u tunelu daje upravo novi idTech 5, ali prvo ga treba uopce komercijalizrati, a gdje je onda ucenje za rad. Crytek i Epic su vec predstavili nove izvedenice svojih enginea, ali oni ce cijenom i potrebnim resursima opet biti preskupi vecini manjih studija.
Capcom i slicni (Konami, Square, Codemasters..) ce vjerovatno dalje razvijati svoje vlastite enginee, ali dok ne dobiju same hardvere nece znati sto da rade. A i mislim da su svi ti studiji sada u poprilicnoj drami zbog opce poplave novih platformi (3Ds, PSVita, mobilne platforme da ne spominjem..) koje vise nisu jednostavne i u 8 pixela.
First-party developeri bit ce u nesto povoljnijoj situaciji cisto radi lakseg pristupa debug-SDK unitima, ali oni uglavnom rade ekskluzive i ne "pune" trziste i ne rade nista nekonvencionalno. Primjer za to su i Polyphony, Guerilla, Insomniac, Turn 10, donedavno i Bungie..
Ne znam, iz svega sto se meni cini bit ce tu jos vise problem nego sto je bilo na ovoj generaciji u pocetku - a ne smijemo zaboaviti da je ova generacija startala u samom fokusu svjetskog financijskog optimizma. A onda se srucila kriza. Nova generacija pocet ce krajem 2012., a ostaje za vidjeti koliko ce novca uopce biti za male i srednje igrace na toj sceni..