jednostavnom kalkulacijom se dobije da iracing zaradi 3.000.000$ godišnje, ako se kupi samo jedan auto i jedna staza dodatno i uzme godišnja pretplata. Ako se kupi 5 staza i 5 auta onda zarada ide preko 5m$. Mislim da je poslovni model dobar, i da funkcionira.
Naravno da funkcionira, ali funkcionira za njihovu usku-usku-usku publiku koju su zauzeli i na koju mogu racunati.
Takodjer, uzmi u obzir da su oni drasticno snizili cijenu godisnje pretplate jer nakon 2009. su imali zestoku stagnaciju godisnjeg clanstva i mislim da su im prohidi ipak dosta manji od teoretski ostvarivih - jer jednostavna kalkulacija na papiru je cesto drugacija od one u praksi. A i dalje tvrdim kako odrzavanje i stvaranje svega toga kosta astronomske novce i da je gotovo sigurno sva ta isplativost na rubu. Jer da nije tako i da se tu da okrenuti neki ozbiljan novac, onda ne bi imali poplavu FPS zanra, vec bi se svi natjecali tko ce napraviti bolju i kvalitetniju voznju. A to nije slucaj.
Primjera radi, 20.000 korisnika je duplo manje od broja ljudi koji su u GT5 pristupili zadnjem Time Trialu prvi dan. Kad je bio onaj zadnji neki Indianapolis, ja sam to popodne napravio prvo jadno vrijeme i bio sam 54000 i neki na rankingu. Broj ljudi koji online vozi na konzolama i na PC je nemoguce usporedjivati, to su nebo i zemlja razlike.
A sto se tice rFactora, ja i dalje kazem da je njihov model tesko isplativ, bez obzira na PRO varijantu. Kolicina novca koja se trosi na izradu takvih voznih modela za industrijsku namjenu je zastrasujuca i vjerovatno tek djelomicno isplativa kroz dugorocno licenciranje. Nemam pristup nikakvim konkrentnim podacima, ali sama situacija na trzistu jasno ukazuje da je tu neki profit-margin vrlo tanak. Ponavljam, da je tu moguce okrenuti ikakvu ozbiljnu i veliku lovu, puno vise tvrtki bi se time bavilo - a ne bi propadale, zatvarale se ili uspjeravale na neke osve drugacije projekte.