Jučer sam skinuo DEMO. Slijedi osobni osvrt na viđeno/odigrano/doživljeno.
Prvi dojmovi nakon prolaska sve tri DEMO misije, te nakon toga ponavljanja prve desetak puta (na što se može gledati i kao na 3 minute free roaminga ako ignorirate objective = ukupno oko pola sata igranja) su "izmješani". Za početak, mogu reći da sam blago rečeno očekivao više. S druge strane, ovo je tek DEMO, i treba vidjeti što gotov proizvod donosi - iskreno se nadam dodatne opcije i modove igre, jer gameplay je čini mi se gotov i iako nije loš, djeluje mi kao križanac NFS Most Wanteda i Flatouta (i to, iako su to dobre igre, tematikom su predaleko od onoga što sam očekivao od Driver serijala), sa par osobina zadnjeg Motorstorma (što je ovdje kao prst u oko).
Ono što čini mi se fali, bar nama koji smo uz Driver još od prvog dijela, je doza ozbiljnosti i težih misija. Ovo mi na prvu djeluje kao da bih ga mogao odigrati jednom rukom, tako da sam prvo doživio hladan tuš.
Atmosfera. Što je to atmosfera? Ili drugim riječima - nema je. Kao da sam se spawnao u nečiji work-in-progress gameplay, sa vrlo mlakom i nerazrađenom pričom, koja u toj fazi razvoja i nije bitna, jer se još radi na vozilima i šminjkanju istih.
Onda sam svemu prišao sa prilagođenim očekivanjima i pogledao situaciju s druge strane. Naime, prebacivanje iz auta u auto može iritirati u priči i misijama (definitivno), a uz to misije čini prelaganima, ali u free roamingu, pogotovo poznavajući Driverove ranije izlete u GTA sfere (pješačenje i pucnjava), može biti i osvježenje. Nema stajanja, car jackinga, samo se prebaciš i zabavljaš dalje (kontrole i koncepcija "on-foot" dijela igre iz Driv3r-a mi i dan danas dižu želudac, skoro 10 godina nakon igranja). Uz to, zanimljivo je koliko veliko područje pokriva pogled iz ptičje perspektive.
Na stranu to, ajmo malo o automobilima i ostalim prometalima - ovo je prva igra u kojoj primjerice Alfa Romeo 159 možete sudariti sa na primjer Ford Crown Victoriom, ili Pontiac Le Mansom. Drugim riječima, fascinira me širok raspon dostupnih licenciranih prometala. Od VW New Beatle kabrioleta i novog "fiće", pa do američkih pickupova iz 1970-ih. Zanimljivo i osvježavajuće. Vozni model, iako potpuno arkadni, prepoznaje razlike između tipa pogona, težine, koncepcije i namjene vozila. Uz to, vozila imaju i kakvu takvu suspenziju, za razliku od npr. L.A. Noira. Vozni model usporedio bih sa npr. Mafijom 2, što u ovom žanru ne mora biti loše, baš naprotiv. Jednostavno, a opet zabavno.
Dostupne misije u DEMO-u? Osobno, rigotina teška. Neizazovno, repetivno, i nemaštovito (bar meni), a i čini mi se prilagođeno publici od 12-15 godina (bez uvrede ikome). Možda cijelovita igra ovdje nešto promijeni, ali ako ostane ovako, ove 3 su mi dovoljne bez da ih odigram još 197 (sto devedeset i sedam!?) koliko piše da će ih biti u punoj verziji. Onu drugu misiju iz DEMO-a (utrka) najbolje je ne komentirati. Eventualno će biti igrivo (igrivo, ne miješati sa pojmom zarazno i revolucionarno) par puta za probati u multiplayeru, no ovisi kako će taj dio biti izveden.
Grad i mapa? U DEMO-u prostor nije velik, ali za DEMO je prihvatljiv. No, malo me plaši manjak sadržaja. Mafia 2 je čak i uz dodatak "Betrayal of Jimmy" bila siromašna u tom polju, a ovo mi se čini kao još gore. Tu pak kao limitacija i ograničavajući faktor dolazi nemogućnost pješačenja i izlaska iz vozila (što ne mora nužno biti povezano sa pucnjavom i car jackingom).
Grafika - osobno zadovoljavajuća, iako će nekima biti ispod razine prihvatljivosti za godinu 2011. Meni osobno su neke stvari ipak važnije, poput zabave i igrivosti.
Zaključak - skinuti DEMO, odigrati i procijeniti. Moj stav je da nebih davao konačan sud do izlaska cijele igre, te analize i igranja ostalih modova. Da, ima potencijala, ali je ujedno i prilično jako razočarala. Igriva jedno vrijeme će možda biti, ali ući među najbolje "MUST-PLAY" naslove za PS3 općenito, mislim da neće ni pod razno. Vjerovatno će biti nezaobilazna samo zagriženim ljubiteljima serijala i žanra, ako i njima. Ima puno pozitivnih stvari (vozni model je arkadan, ali i zabavan, puno je licenciranih vozila, a raspon klasa i godišta istih je stvarno osvježenje u žanru, prebacivanje iz vozila u vozilo u free roamingu može biti plus, te odabir grada je po meni OK), no i mnogo minusa (ako u cijeloj igri ne bude nečeg zaraznog, bojim se da će brzo dosaditi, preneozbiljno je sve skupa, glavni likovi ne liče na sebe osim što imaju ista imena kao i u ranijim igrama iz serijala, postoji opasnost od premalo dodatnih sadržaja uz glavnu priču, misije su prelake i neizazovne, zna se desiti da se na ekranu pojave 3-4 ista auta, što je blago rečeno nerealno kada imate pun ekran primjerice Fordova GT40, ili RUF-ova, itd itd.). Da, ima više minusa no pluseva, no vidjeti ćemo kakva će situacija sa navedenim minusima biti kod finalne verzije koja će se naći na policama.