Ne Fedro, za trenutnu ne-podrsku za Logitech je "kriv" sam Logitech.
Poanta je da SVI Logitechovi volani koriste "TouchSense" patente od tvrtke koja se zove Immersion i kojoj treba placati patente za svaku platformu na kojoj se koriste proizvodi koji te patente koriste.
Ergo, dok Logitech ne plati Immersionu licence za koristenje njihovih volana na PS4, nema podrske za Logitech volane na PS4. Stvar je brutalno jednostavna. Dok se 2007. nisu platile licence i patenti Imerssionu za PS3, niti je bilo FFB volana na PS3, niti je bilo kontrolera koji se tresu.
Kada Logitech plati Imerssionu, njihovi volani ce "magicno" proraditi na PS4.
Naravno, onda jos Logitech mora platiti i Sonyju neku pinku za licenciranje PS4, ali to je manja lova u pitanju.
Thrustmaster je upravo zbog te situacije sa Immersionom puno godina razvijao svoj vlastiti FFB engine - koji se zove HEART i koji koriste T500, TX i nadolazeci T300 - i oni nemaju probleme sa Immersionom. Cm su potpisali sa Sonyjem licenciranje za PS4, njihovi volani su uvrsteni na popis kompatiblinih.
Situacija je jako jednostavna, realno.
Sve dok se Logitech ne odluci "vratiti" u igru s volanima (bilo novim, bilo starim), necemo znati sto ce se dogoditi s tim, jer u oba slucaja MORAJU platiti Imerssionu.
Naravno, rjesenje za Logitech bi bilo da novi volan vise ne koristi TouchSense, vec da su razvili svoj vlastiti FFB engine i onda "samo" moraju potpisati ugovor sa Sonyjem za licenciranje i eto njih nazad. No, u tom slucaju, nema opet podrske za stare volane.
I iskreno, ali fakat iskreno, ja osobno mislim kako Logitechu uopce nije u interesu da stari volani rade na PS4, jer kome ce onda prodati novi volan (ako ga bude)?