Nakon 2 i po godine vožnje simova, naučio sam gotovo sve što je bitno.
Evo jedna od najvažnijih stvari. Treba si dobro podesiti položaj za volanom u kokpitu i pogled na stazu (u daljinu). To je nešto najvažnije za brzu i preciznu vožnju iz kruga u krug.
Zakozvani FOV (Field of view)....
Janko mi posudio Cars, sad sam oko jedan sat vozio. Igra je jako dobra. Uzeo sam Megana i odmah na prvom zavoju testirao lift off over steer. Radi, i to odlično. Prvo što sam primjetio da su stavili visoki FOV (80). Tu im nije bila namjera preporučiti taj FOV, jer svaki vozač treba podesiti prema svom setupu. Ovisno o veličini monitora i daljine sjedenja od njega. 80 je jako loše za skoro sve. Ako još tako vozite , odmah mjenjajte. Na niže naravno. Evo ja sam malo podešavao i došao do nekih 62. Za početak probajte tu brojku, pa ako vam odgovara stavite i niže. Ako će vam biti čudno tako vozit, neka. Ali tako stavite. Prilagodba traje jako kratko. A za uzvrat dobivate puno prirodniji izgled i "kretanje" staze, što će se jako reflektirati na vašu konstantnost i brzinu. Pogotovo oni koji će voziti TT.
Isprobavajte dok vam određeni FOV ne "sjedne".
Ako će vam pozicija u kokpiti biti previše naprijed (slika s manjim FOV-om je optimum), možete je podesiti. Retrovizori će vam se napola sakriti i to je normalno. Svaka ozbiljnija simulacija ima virtualni retrovizor. Koristite samo njega. Ja ga nisam pronašao, ali vjerujem da je negdje u postavkama.
Evo primjer:
Ovo je default. Pohvalno je da se FOV može za svaku kameru posebno popdešavati. To još nisam vidio ni u jednom simu. Nas interesira samo pogled iz kokpita, i niti jedna druga ne dolazi u obzir.
Ovo je sa FOV 80. Tako se ne može voziti. Možda se po slikama niti ne vidi neka velika razlika, ali je, razlika je ogromna. Vidjet ćete kad se provozate po stazi.
Ovo je već jako dobro. FOV 62. Npr., u iracingu se još s manjim FOV-om vozi. Trebalo mi je malo da se priviknem, ali poslije skužiš prednosti.
Ovako sam ja sebi podesio. Za sad.
Čitam da na konzolama volan nije baš podešen. Ja vozim na PC-u i postavke nisam ništa dirao i skroz je OK. Kad budu počele trke na race2play.com, onda ću se sa time zabavljati.
I da, volan treba za svaki auto lagano prilagoditi od onoga što ste si podesili kao svoj default. To je normalno kod svih simova. Isto kao i FOV.
Dule, ako nemaš volan, ne kupuj.