Evo da se javim nakon duzeg vremena, mada nema previse veze sa naslovom (primjerenije bi mozda bilo za temu "Opcenita auto tema"), obzirom da smo o Coupe-u pisali ovdje, pa da javim i novosti u ovu temu - od subote prije 8 dana sam ponosni vlasnik novog Suzuki Swift-a, kupljen nov u Zagrebu u Auto Remetinec, salonsko vozilo sa 0 km, 1.2 VVT benzinac (94 KS), 5 vrata, oprema Special Edition (klima, 4x el. podizaci, tempomat, kozni trokraki volan, koza oko mjenjaca, grijani i el. podesivi retrovizori, prednje maglenke, zadnja maglenka, krovni spojler sa "sporta", zatamljena zadnja stakla, komande radija na volanu, itd., itd.). Jedino sto "Special Edition" oprema ne uključuje su nazalost originalne alu ''16 felge koje su mi predivne, cak i ljepse nego ''17 na Swiftu Sport, ali nadam se da cu do ljeta skupiti lovu pa ih uzeti.
Do sada sam odvezao 1.100 km, i stvarno sam prezadovoljan. Autic je zakon!
Odluka o kupnji stvarno nije bila laka, znam da sam izborom relativno slabog auta iznenadio neke, ali trazio sam ekonomicnog daily drivera (uz moju Yamahu R1 i Meggy R26 kojeg povremene posudim od starog ne treba mi jos nesto slicno, dapace, bas suprotno) koji ce mi (tj. ne samo meni) odgovarati u svemu (prakticnost, odrzavanje, udobnost), a ipak imati podosta opreme i biti bar kako tako zabavan u voznji. Jedno mjesec dana sam mozgao šta kupiti, obilazio salone i citao internet forume, gledao testove, itd.
Na kraju mi se ovaj Suzuki Swift pokazao kao idealan izbor. Krajnji limit je bio 100 k kn, u suprotnom znam da bih robovao autu. Spletom okolnosti u zadnje vrijeme u autu sam relativno puno, oko 3-4 k km mjesecno i 15 godina star Coupe vise nije bio opcija kao daily driver. Ne samo zbog pouzdanosti vec i zbog gotovo sulude potrosnje za danasnje standarde. Uvijeti kod kupnje su bili razumna potrosnja, cim jače opremljeno vozilo, da je pogodno za every day (grad i kombinirano), ali da ne bude loše ni na autoputu (spomenuo sam da sam dosta na Istarskom Y u zadnje vrijeme), a pozeljno je bilo i da je zabavno po zavojima, plus ja tako cudan kakav jesam imam predrasude prema dosta brendova pa je i tu izbor bio sužen.
Motor su gotovo svi testeri nahvalili. Iz 1.242 ccm izvlaci 69 KW / 94 KS (pri 6.000 okr/min) i 118 NM okretnog momenta (pri 4.800 okr/min). Na težinu od 1020 kg vozila spremnog za voznju ovo i nije tako loše. Uz to, u radu na minimumu je prilicno tih, a sudeci po pisanjima raznih testera, prilicno je i moderan. Motor se zajedno sa mjenjačem radi u Japanu (ako su moji izvori točni), dok se ostatak vozila sklapa u Mađarskoj.
Ovjes je ZAKON!
Samo to cu napisati.
U maraton testu u Auto Klubu (aktualni broj) su do sada presli 35.000 km i kažu da nisu imali apsolutno nikakva izvanredna ulaganja. S napomenom da je kod njih verzija sa istim agregatom, ali slabijom opremom.
Od stvari koje bih volio da su drukcije rjesene mogu istaknuti samo dvije - prvo, da ima 6 brzina bio bi savrsen, mada mi je jasno da je u ovoj klasi to cisti SF (Sport ima 6 brzina, cisto napomene radi), a drugo, navikao sam na velike tankove (60+ litara), tako da mi ovih 42 litre djeluju prilicno skromno, ali nebih se iznenadio da mi uz ovakvu potrosnju autonomija bude i veca nego sa prijasnjim autima. Dosadasnji daily-driver mi je bio, kao sto znate, Megane Coupe iz '98 sa tankom od 60 litara i potrosnjom od 10-12 litara kombinirane voznje (sa pazljivom nogom na gasu
).
Kada vec spominjem potrosnju:
> autoput, 5. stupanj prijenosa, povremeno cruise control 2.500 - 2.900 okr / min = 6.1 <> 6.2 l / 100 km
> dionica Vrata Jadrana (RI obilaznica), Rijeka (grad), D66 (3. <> 5. stupanj prijenosa), Pula (grad) = 5.8 <> 5.9 l / 100 km
Sa napomenom da je auto jos nov i nerazrađen. Izbjegavao sam auto drzati na istim okretajima, obzirom da je jos nov, ali drugog izbora osim ici autocestom od Zagreba do Rijeke nije bilo, zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvijeta. Od Rijeke do Pule je bilo suncano, i izbor je bio naravno D66, tj. "Plominka".
Nekima se potrosnja i smanji do 0,5 litara nakon par t km, mada je meni to malo cudno. Ljudi iz moje blizine nemaju takva iskustva, to sam procitao po Internetu. Za sada mi je najmanja potrosnja bila 5.7 l / 100 km. Otvorena cesta van grada, malo prometa.
Sitnice koje sam do sada uocio:
> motor je, pogotovo u praznom hodu, nevjerovatno tih, gotovo nečujan
> cruise control se lako pali i gasi, jednostavnije nego na nekim drugim autima koje sam vozio
> unutrasnjost je vrlo kvalitetno napravljena
> volan super lezi u rukama
> mjenjac je kratkog hoda, precizan i meni taman, a ručica super leži u ruci
> klima uređaj vrlo brzo ugrije kabinu, cak i kada su vanjske temperature oko nula ºC ili cak i malo ispod
Vozilo je na akciji placeno 90.900,00 kn.
Eto, to su dojmovi ukratko, ako sam kome pomogao, biti ce mi drago!