Hej Renato,
Drago mi je da si ovdje, pravo je zadovoljstvo imati na sajtu nekoga tko se ozbiljno bavi stvarima za koje vecina ljudi smatra da su efemerne.
Sto se Rinoseata tice, imao sam priliku isprobati ga i mogu reci da je citava stvar OK, osim izgleda. Naravno, estetska komponenta je vrlo subjetivna stvar, a unaprijed cu se sloziti i kako sadrzaj mora prevladati formu u svakoj stvari, pa tako i ovdje. Ipak, meni je osobno upravo izgled citave konstrukcije bio i ostao nekako dvojben. Ipak, sve se to nadoknadjuje jednom kad se sjedne u sjedalo.
Sto se same kvalitete tice, slazem se sa svime sto su napisali ljudi koji su imali priliku isprobati Rinoseat - doista odusevljava cvrstoca citave konstrukcije, cak i uz jaki force feedback. Mogucnost laganog spremanja je svakako dobrodosla za sve one koji nemaju mjesta imati konstrukciju citavo vrijeme u prvom planu, tako da je sve zajedno poprilicno zaokruzen proizvod. Svakako kvalitetniji od bilo kojeg PlaySeata ili slicnih prozivoda koji ostaju iskljucivo vizualno atraktivni i to samo zahvaljujuci upotrebi replike trkaceg sjedala.
U svakom slucaju, zelim ti uspjesnu prodaju i siguran sam da ce Rinoseat naci svoj put do zainteresiranih kupaca. Vecina ljudi u Europi uopce nema ideju koliko je citav business sa takvim i slicnim sjedalima velik u SAD, niti kolika se lova doista vrti u tom poslu. Nadam se da ces uspjeti sebi prigrabiti barem dio tog kolaca, buduci da ga Rinoeat svojim prednostima u nekim aspektima itekako zasluzuje u odnosu na konkurenciju.
Pozivam te i da slobodno navedes gdje se sve Rinoseat moze kupiti u Hrvatskoj, kao i maloprodajnu cijenu za HR - i da na taj nacin svim zainteresiranima olaksas kupnju.
Pozdrav!
Kao prvo, hvala ti na lijepim riječima i dobrodošlici.
Kod razvoja Rinoseata, imao sam tri cilja:
1. funkcionalnost (komfor, ergonomija, čvrstoća, rastavljivost, mobilnost)
2. komercijalni faktor (mala kutija, težina)
3. izgled
Izgled Rinoseata je uvjetovan funkcijom i komercijalnim faktorom.
Npr: bočne držače leđa (kao na pravim trkaćim sjedalima) izbacio sam, jer oni nemaju apsolutno nikakvu funkciju u kućnoj vožnji, dapače samo smetaju, a s obzirom da se sjedalo preklapa, to bi sa njima bilo nemoguće (tehnički ih je izuzetno lagano napraviti)

Bočne držaće sjedećeg djela sam ostavio i produžio, jer te oni "fiksiraju" u sjedalu, i pružaju ti bočni oslonac za nogu.
Na ovoj slici se vidi da bočne stranice (duge su 60cm, te su 10cm duže od sjedećeg dijela) drže noge.

Možeš ih slobodno osloniti na te duge bočne stranice, jer ti one drže noge skupa.
Izuzetno dugi sjedaći dio (50cm), nagnuto unazad (6 stupnjeva), duge bočne stranice (60cm) i prilagodljivi kut pedala sa lagano povišenom pozicijom te mogućnošću da ih potpuno udaljiš i za one najviše, potpuno su smanjile opterećenje nogu, tako da ti stopala doslovno lebde na pedalama, što ti omogućuje dugu i bezbolnu vožnju, te ti poboljšava osjećaj na pedalama. Tvoja reakcija na pedalama se ubrzava, osjećaj ti se poboljšava, te se možeš potpuno posvetiti vožnji. Sjedeći dio sam napravio od spužve debljine 6cm. Zašto tako tanke? Zato jer nije bilo potrebe, s obzirom na elastične trake (podnica). Zašto nema onog zadebljanja ispod nogu, kako kod pravih trkaćih sjedala? Zato jer sam stolac nagnuo unazad 6 stupnjeva, što se u autu ne radi, pa se zato stavlja takav oblik spužve.
Ovo je samo primjer logike razvoja. Na kraju je izgled ispao takav kakav je.
Meni osobno na slikama bez G25 djeluje za 2+, na slikama sa G25 za -4, uživo sa i bez volana za +4, a uživo sa vozačem i volanom za -5.
Nekima se sviđa odmah, nekima tako-tako, ali većina se u biti nakon malo "privikavanja" na novo, oduševi nečim potpuno novim (revolucionarnim).
Većina, kada vidi samo sjedalo

kaže da im je sjedalo super.
"Tanke" noge na "velikom" sjedalu ruše sklad na slikama, ali uživo ga se gleda sa visine (za razliku od slika), pa noge potpuno odlaze u drugi plan, ne vidi ih se.
Meni je bitno da ljudima u stanovima on ne izgleda kao "ogromna gomila željeza".
Što se tiče tržišta, da, ono je ogromno. Ne samo SAD, već i Europa i Azija. SimRace igre su u velikoj ekspanziji. PC i konzole sve bolje, monitori/televizori sve veći, simulacije sve bolje i bolje, a benzin sve skuplji i skuplji. Svi vozimo prave aute, te mogućnost on-line igranja, jednostavno "pali" ljude.
Što se tiče čvrstoće, testirali smo ga na nemoguće uvjete u praksi (npr: stolić volana smo opteretili sa 115kg) i moguće (npr: ljuljanje vozača od 115kg na zadnjim nogama + 50kg viška).
Statika je pak priča za sebe. Težina je distribuirana 60% iza i 40% naprijed, radi "fiksacije" pedala. U sjedalu su mnoga zavarena rebra (ojačanja).
Može se regulirati kut naslona:

okomito

srednje

vodoravno

Ovdje vidite koliko Rinoseat mora biti stabilan i čvrst, da sigurno drži vozača u ovoj poziciji.
Rinoseat će se moći kupiti u svim dućanima sa Playstation opremom, i u svim trgovačkim centrima sličnog sadržaja. Poduzeće GMC je preuzelo distribuciju za Hrvatsku i druge ex-YU zemlje.
U ponudi će biti dva modela
a) Rinoseat Revolution oko MPC: 1500kn
b) Rinoseat Revolution G25 Edition oko MPC: 1700kn
Prodaja će krenuti krajem mjeseca.
Hvala
Renato Marković
P.S. U pripremi je još niz dodataka za sjedalo, te nekoliko novih projekata (proizvoda).