Eto uspio sam se nekak zakrpat, nadrogirat i skupit snage, pa sam jučer ipak otišao na Grobnik track day.
Plan je bio rentat Porsche GT2 ("malo" modificiran) i preživit. S obzirom da je prijašnji termin otkazan zbog kiše, i ovaj je bio upitan, al se na kraju ipak održao. Kad smo stigli, kiše nije bilo, al je staza bila mokra i dok sam prolazio pored dva Audia R8 opremljena sa quattro pogonom i ESP-om, pa recimo da sam se malo predomišljao je li pametno sjest u GT2 koji nema nikakvih pomagala...
Dolazim do GT2 i standardno pitanje: "stanem li za volan?". Opet me mehaničar blijedo gleda i negoduje... al samo je jedan način da saznamo, sjedaj unutra. Nekako se uvalim i skužim da sam se jedva uglavio, pedale su mi preblizu i glavu nemrem micat jer je zaglavljena u rupi između cijevi sigurnosnog kaveza... mehaničar gleda, mjeri i zadovoljno izjavljuje da sic može spustit taman toliko da stanem s obaveznom kacigom na glavi. Aj dobro, noge ću nekako skvrčit.
Onda me mehaničar napada doslovno s pitanjem jesam li ja normalan? Jesam ikad vozio tako nešto? Rekoh da mi je R8 "domet". "Pa kaj sam ja lud, pa to nema veze s R8, pomagala, quattro, bla, bla, bla, ..., al ajde, ako ćeš polako, nek ti bude". Mislim si, aj dobro, treba upozorit čovjeka, al nije moja ideja rentat GT2, vi ste se toga prvi sjetili i ja ću vam za to platit, zato "ohladi malo".
Prije mene je na redu jedan pravi vozač i dok on izlazi iz garaže (a zvuk mi doslovno premeće organe!!!) primjećujem da su slickovi ostali u garaži a da se GT2 kotrlja na gumama za kišu. Uf, malo mi je lakše. Promatram GT2 na stazi i vidim da jede sve ostalo ko žena čokoladu! Uf, malo mi je lakše, staza očito nije tak mokra i danas se ziher vozim ispod 2min.
Došao je red na mene, i dok me mehaničar veže u sjedalo opet udara s upozorenjima! "Gas nježno doziraj, jer taj rep kad ti pobjegne nećeš ga ulovit! I samo nek izletiš na šljunak, minimalna šteta je 500€! Staza je mokra! Sretno." E sad me već pere hladan znoj, baš me smirio! Suvozač uključuje redom glavnu sklopku, I, II i III pumpu, ja stišćem kvačilo i START gumb. Ideeeš! Koji zv... - ugasio se motor. Ajmo ponovo. Opet wauuu, pa crk. E sad ćeš upalit! Stišćem START i gas zabijam u pod! E ak se ovo nije čulo do Cavtata, onda sam ja dwarf!
Krećem ko puž i show može počet. Primjećujem da je volan daleko od centriranog, al suvozač veli nema veze. Aj dobro. U vanjskim retrovizorima ne vidim ništa i dok izlazim na stazu skoro uzrokujem nesreću od 4 auta. Odličan početak.
I onda taman propuštam Clio ispred sebe sretan kako ću ga sad pratit jer znam koliko on ide i koliko ja mogu ić. Al ku***, čim sam pipnuo gas suvozač maše da usporim. Aj dobro, treba lagano. I dobro je da idem lagano, jer osjećaj na kočnici je ko da stišćete gumeni tepih na suvozačkom sjedalu. Toliko osjećaja i hoda imam! I mislim si da GT2 neće nikad stat... užas, katastrofa i hladan znoj.
Dobro, upoznao sam se s GT2 i ajmo sad malo ozbiljnije u 2. krug. I taman 2. i 3. krug ispred mene vozi R8 (cestovna varijanta) i opet si mislim vozit iza njega, al eto ti suvozača, maše ko 50cent. I ne bi me to toliko smetalo da se iza mene ne vozi FIAT F*** SEICENTO!!! Pa znam da sam amaterčina koja nema pojma, al ne tjeraj me da zavoj prolazim istom brzinom ko Seicento na tri puta užim gumama - ostalo neću ni spominjat! Priznajem da me bilo strah kočenja za Zagrebački i 2. zavoj, i ne palim se na velike brzine na ravnici, al daj mi da 3. i 4. zavoj prođem kak spada. Daj da kroz S-ove osjetim prebacivanje težine. Al ne, 50cent roka svoje, i unatoč tomu, 3. krug se uspijevam malo odvojit od F I A T A S E I C E N T O ! ! !
Prije 4. kruga R8 odlazi u PIT i sad smo sami na stazi. Ja ne forsiram a i 50cent se malo smirio tako da 4. krug vozim školske putanje i lagano, u nadi da ću zadobit malo više povjerenja od suvozača.
Tako je i bilo, 5. krug vozim opuštenije i mrvu brže jer se 50cent skulirao; na izlasku iz S-ova i u Rupi mi se ne da ni šaltat u 3. brzinu, i od starta do kočenja za Zagrebački zavoj vozim 5 sec. brže nego zadnja dva kruga (umišljeno govoreći, krug bi išao cca 7 sec. brže, što na kraju ispada krug od 2:02.000, i dalje ispod željene 2min. i bar jedno 30 sec. sporije od mogućnosti GT2).
Na kraju sam svejedno sretan i nemam ništa protiv crnaca koji repaju (dok god nisu pederi u HDZ-u
). Shvaćam zabrinutost mehaničara i ne zamjeram im. Ovo je ipak samo zabava i guštanje, a ne utrkivanje (dok god se iza mene ne vozi Seicento, koji je BTW u pravim rukama sposoban za 2:07.000). Još jednom hvala i svaka čast svima koji su omogućili da mi, obični smrtnici dobijemo priliku isprobat ovako nešto.
I da, ovaj put sam na kameri stisnuo pravi gumb, pa imam i dokaz svoje sramote! O feelingu nisam previše pisao jer mislim da se iz snimke da doživit. E da, grip ovog čuda je sulud! (iako je GT2 bio podešen za nešto ravniju stazu - skužit će te kako skakuće i to nije nimalo ugodno).
Ja za volanom Porschea GT2 na Grobniku (od 2. kruga):
https://vimeo.com/40854306I onda bruka iz 2. kruga:
https://vimeo.com/40855815Zdravi bili i nadam se da se vidimo na nekom od treK deJeva, ja ću bit u nečemu što ću znat/moći zaustaviti!