Je li istina da se potrosnja spusti nakon par tisuca km kod novog auta?
Neki kažu da je tako, ali ja osobno nisam primjetio. Ako i ima razlike, govorimo možda o decu ili dva, uglavnom, teško dokazivo jer čak i kada se učestalo voze iste dionice (što je kod mene slučaj), vožnja nikada nije ista (gužva, vremenske prilike, itd.). A još napominjem da se radilo o idealnim uvijetima za primjetiti tako nešto - sve duže vožnje, otvorena cesta, bez gašenja auta.
Evo zadnji nov auto, od 0 pa do 15.000 km, vozio sam isključivo ja, nisam to primjetio.
Vezano uz ove dostavnjake... nemam prevelikog iskustva, ali nešto sitno ipak imam... zavisi kuda i kako ces se voziti, a isto tako i koliko težak teret češ prevoziti... Preporučio bih manualce sa 6 brzina (meni bi ovo bilo bitno), šta god da uzmeš... i ako je dizel, da bude turbo-dizel... gledaj obujam i okretni moment ispred maximalne snage...
Klasični dizeli su jeftiniji, lakši za održavanje i pouzdaniji, ali kada su natovaren do yaya i na uzbrdici, ku*ac je to.
Uzmi u obzir i Renault, ako još imaju u ponudi vozilo te klase koja tebi treba... moja iskustva sa pouzdanoscu te marke i nisu neka, ali realno u mojoj okolini ima neodržavanih Kangoa i Mastera par komada, svi preko 300 k km i još voze... uglavnom klasični dizelaši... 1.9 (čini mi se) i 2.5... tako da možda sam ja bio pegula... Sa jednim Masterom 2.5 smo ovo ljeto napravili skoro 3.000 km po Europi u 4-5 dana bez greške... praktički pretovaren, vanjske temperature stalno oko 40°C, tempo od skoro 1.000 km dnevno, uglavnom gažen po autoputu jer maximalna održiva brzina i nije neka...