Vec nekoliko dana zaredom idem na kiosk da kupim novi EVO. Vec sam se pobojao da sam propustio jedan broj jer mi je zadnji sijecanj 2014., #94. Nisam shvacao u cemu je problem. Pa sam otisao na njihovu web stranicu i medu 695 postova naisao na ovaj i ostao paf.
Ufffff. došla je i ta subota, doručak u krevet, otvaram Evo i onda vidim ove novosti o kvartalnom izlaženju i online izdanju... Ajmo reći da trenutno nisam oduševljen tim novim načinom izlaženja, a ostavit ću vremenu i vama da me probate uvjeriti u suprotno. Nadam se da nećete postati još jedan auto portal koji otvorim 2-3-4 puta, a onda zaboravim da postoje. S obzirom da sam pretplatnik, nadam se da se uvjeti pretplate ne mijenjaju i da će ova kvartalna tiskana izdanja stizati normalno? Ono kaj Dino piše u svojoj kolumni - da ljude zbog krize prestaju interesirati izdanja o superautomobilima - nadam se da to nije diskretni nagovještaj da se Evo pretvara u publikaciju u kojoj bude 10 testova obiteljskih auta i 1 "jači", "pravi", "muški" auto. Za mene bi to značilo kraj sedmogodišnjeg druženja. Spadam u onu grupu čitatelja koji nakon čitanja članaka o superautomobilima i roadtripovima ide naglancati usisne grane na V6 motoru Alfe GTV iz '96., ili ide namazati kožu svog 406 coupea iz '98. Dakle, nakon čitanja ne osjećam ljubomoru, gnjev i očaj, nego me članci o bolesnim pilama opuštaju i rade odmak od svakodnevice u kojoj vlada kriza i u kojoj se ne zna tko je više krao kad je bio na vlasti. Mislim da je svima jasno da, gledano bazu čitatelja u Hrvatskoj, ima par promila čitatelja koji si mogu priuštiti kupnju novog sportskog automobila u klasi Porschea 911, a egzotike poput Aventadora su praktično nedostižne. Ali to ne znači da nam ne treba časopis o njima. Ako nemam Ferkan ili Maserati, to još uvijek ne znači da si iz Engleske neću naručiti Gliptone set za njegu kože. Evo je za mene baš ono kaj je Dino napisao - tvornica snova. Ako tvornica snova pređe u štancanje članaka o svakodnevnim automobilima - to više nije to. A osim toga, bar se u Evu do sada znalo napisati članak o nekoj dobroj pili iz '90-ih. Po garažama u Hrvatskoj ima svačega - po meni je svakom oktanoglavcu interesantno pročitati dobar članak o starom BMW e36 M3, Delti Integrale, Golfu GTI jedinici. Meni je jasno da je dobar dio tih auta koji se danas kotrljaju u Hrvatskoj u kramatronik stanju, ali svejedno volimo čitati o njima. Clio RS iz 2002. mi je puno interesantniji od zapremine prtljažnika Peugeota 308. Isto tak, retro prilozi iz prošlog broja su bili odlični. Kaj se tiče ovog kvartalnog izlaženja tiskanog izdanja. Dali to znači da ćemo dobiti doma (ili kupiti na kiosku) časopis sa člancima i slikama koje smo već prije mjesec-dva pročitali u online izdanju? Ako je to istina, ima li to uopće smisla? Ja sam pasionirani fotograf i nema mi ljepšeg od toga kad si neku lijepu fotku otisnem na format 60x40, to se nemre usporediti sa tom istom slikom na monitoru. Tak da mi s te strane tiskano izdanje i dalje ima smisla. Ali, volim otpakirati Evo i u njemu pročitati nešto novo, a ne reprint članaka koje sam već pročitao na internetu. Dopada mi se da ste aktivni na facebooku i jasno je da morate ići na net, ali rađe bih da ste to napravili u obliku nekog internet foruma. S druge strane, nemam pojma koji su vaši prihodi i troškovi i lako mi je filozofirati za tipkovnicom o tome kaj bi ja htio. U svakom slučaju, želim vam sreću u daljnjem radu i nadam se da ćemo se družiti i dalje.
Prva pomisao: ode jos jedan casopis u qrac. Sto je najbolje, objavili su tu vijest u zadnjem broju, ali nisam procitao uvodnu rijec urednika, jer mi ide na nerve ovaj novi otkako Tomurad vise ne radi tamo.
U potpunosti se slazem s ovom gornjom porukom. Nece mi biti gust kupovati casopis svaka 3 mjeseca da bih citao nesto sto vec znam. A vec i dosada su bili u zaostaku jer su kopirali price i slike iz engleskog, originalnog izdanja, tu i tamo koja novost koja mi je promakla. Nista me vise ne privlaci to kupovati, 4,5 godine sam svaki broj kupovao i uredno ih drzim maksimalno ocuvane. Ne isplati mi se istotako ni kupovati englesko izdanje u Algoritmu jer bih trebao izdvojiti 90+ kuna svaki mjesec. Auto klub i skvadra - to mi nije to, razlog je ono sto pise u citatu.
Ajd, kupit cu tih preostalih 6 brojeva da upotpunim kolekciju, a i to ce se oduziti maksimalno. Jedino ako budu brojali jedan casopis kao 3 (95, 96, 97), ali onda #100 nece bas nista vrijediti. A i ne vjerujem da ce taj novi tromjesecni evo doci na isprintsnih 400 visokokvalitetnih stranica.
Ocito ih ne ide, pa polazu nade u elektronsko izdanje casopisa preko vlastite aplikacije. To me pak, najmanje od svega navedenog privlaci. Da ih nastavim kupovati, mora biti nesto stravicno mega uber spektskularno, a ne vjerujem u takvo sto. Vidjet cemo.