Kako stoje prodajne brojke FM3 i GT5 samo u Americi, a kako samo u Europi? Ima li takvih podataka? Stari nastavci me ne zanimaju...
Ne znam za Forzu, za GT postoje.
Gran Turismo 5 > 1,580.000 (podatak za davni prosinac 2010).
Ne bih sad volio filozofirati da me ne optuze za "bias", ali treba reci kako je najveci dio prodaje Forze 3 bio zbog cinjenice da su ju dva mjeseca nakon izlaska - kad je ostvarila jednostavno porazne prodajne rezultate - iz perskektive tako velikog AAA naslova sa tolikom budzetom, jedva je nakupila milijun i pol primjeraka (sto nije samo po sebi uopce lose, ali je lose u kontekstu) - poceli trpati u apslutno sve moguce X360 bundlove na svim teritorijima (kao besplatnu uz konzolu) - a isla je u US i na odabranim EU trzistima kao besplatna uz nove "tanke" bokseve odmah u pocetku - a ide i danas.
Uz to su ju davali kao dio bundlea sa zasebnim X360 kontrolerom, a cijena joj je jos pocetkom 2010. spustena na nevjerovatno niskih 35 novaca (sto u US, sto u EU), dok je Limited Edition spusten na takodjer niskih 40. Krajem 2010 cijena jos je spustena na 20 eura/dolara, odnosno 15 funti i na toj je cijeni i sad.
Ultimate Edition je odmah po izlasku prodavan u bescijenje - ja sam ga osobno kupio za 20 funti odmah po izlasku, pa to sve treba staviti u perspektivu, buduci da se svaka ta "prodaja" biljezi u prodane primjerke.
Naime problem je sto je po slicnoj logici - da se igre koje se dijele uz konzole u bundleu racunaju kao prodani primjerci - absimalni WiiSports postao najprodavanija igra svih vremena, sa zastrasujucih 40.24 milijuna primjeraka, ali nitko nije uzeo u obzir da se Wii Sports dijelo besplatno uz svaku Wii konzolu.
GT5 naravno takodjer isao u bundle, ali po punoj cijeni, a danas se prodaje po duplo visoj cijeni od Forze.
Dakle u vremenskom razdoblju unutar 2 mjeseca od izdavanja igre GT5 se samo u Americi prodao koliko se Forza prodala worldwide.
Pa eto, samo par cinjenica za potrebe kauc-analitike -
iako svi ti rezultati NE ZNACE NISTA.Igra je USPJESNA cim predje milijun prodajnih primjeraka, a sve ostalo su debele varijable koje ovise o broju konzola ana pojedinom teritoriju, zanru, datumima izlaska, publici kojoj je igra namjenjena, platformi na kojoj je izdana, itd, itd, itd. Prepucavanje prodajnim primjercima za sve sto predje milijun prodaje je samo hrana za forumske trolove.