Inace nisam znao da skoda tako malo trosi, pogotovo na povratku jer vidim po prosjecnoj brzini da si ga gazio
Ovaj novi 1.6 TDI je stvarno štedljiv. Prije sam čitao testove i svi su to pisali, no mislio sam da se tu malo ekipa preserava, pogotovo što znam kako se rade ti testovi. Uglavnom, zaintigiralo me, a i gazda mi je jednom pokazao board di je napravio soma km s rezervarom goriva (sa dosta autoputa do dalmacije i nazad + grad), veli da mu već dugo svijetli rezerva i gleda koliko će još napravit
Da sam ga gazio, nisam... velim, da nije bilo tog obilaska kroz sela kroz Liku, gužve na nekim mjestima, pandurije i glupih stranaca koji su ubijali ritam ovo bi ladno otišlo na 4 litre bez nekog diranja u prosjek brzine. Pogotovo ako bi se KC-ZG odradio sa nekih 120-130 km/h. Bez auto puta bi palo ispod 4 litre bez problema (ovi su pisali da može oko 3.6l po otvorenoj cesti, naravno, to je sporija vožnja).
I onda razmišljaš, da li ti danas treba jači auto? OK, ti si drugi đir, imaš te duge ture, tu ipak triba jači auto da ne umreš od dosade, ali ovaj motor je taman za ovo u nas. Po ZG troši u projeku ispod 6 (naravno, ovisi o dionici, ali govorim za ove relacije šta se sa njom vozi), a za ove puteve u Dalmaciju više stvarno ne triba.
Za preticanje samo iz 5 gurneš u 3, malo stisneš i bez problema pretiče. Mjenjač, iako ima 5 brzina ima odlične omjere, naročito 3-4. Peta je jako duga pa se tu dosta štedi. Cilo vrime sam vozio sa individual postavkom, volan na sport (drugo nisam ni probao), motor i klima na eco modu, klimu sam koristio više od trećine puta.
Za čovika mojih gabarita, a oni koji me znaju, znaju da sam poprilično velik, se stvarno super sjedi, malo je auta s kojima sam nakon tog puta izašao, a da se nisam osjećao satraven. Ovdje ništa. Možda samo da se volan može povuć na sebe još 2-3 cm, bilo bi mi idealno. Tu je BMW (ima rođak tricu) puuuno bolji.
Uglavnom, auto nije za jurcanje, mada mu "sport" ovjes i gume 225/45/17 pomažu u preciznosti vožnje (da kupujem uzeo bih bez oboje), ali se može imat sasvim uredna putna brzina i peglat otvorenu cestu i AC bez problema. Sa ovoliko pandura i debila po cesti koliko ih ima danas definitivno ne triba više. Prostranost i praktičnost naprosto nema konkurencije u ovoj klasi, a bogami i u klasi više.
Nekome može smetati znak, ali, vozio sam Golfa VII i stvarno ne vidim ni jednog razloga zašto ga uzeti pored ovoga. Em je jeftinija, pogotovo ako se krene dodavat oprema, prostranija, praktičnija. Jedini plus Golfa može biti po gradu jer je lakše parkirat kraći auto pošto ovo ipak prelati 4.6m dužine.
U Golfu je klima na boljem položaju, malo viša, ovdje je skroz nisko, ali realno, koliko se drka po klimi da je tako nešto bitno. Ovdje mi je bolji položaj za volanom, zbog dužine guranja sjedala prema natrag (mada je to individualno) i jedini pravi plus Golfa je sami upravljač. U boljem paketu opreme, tempomat mu je na volanu, ispod livog palca, dok je u Škodi na ručici za žmigavce i dugo/kratko svitlo što traži malo navikavanja i ciljanja. Inače, tempomat stalno koristim, čak i po otvorenoj cesti.
E da, još jedna mana, što se odnosi na cilu seriju. Prije su imali pedalu gasa iz poda (kakvu ti imaš u BMW-u), sad je mala pedala od gore (štednja valjda
). To mi se definitivno ne sviđa. Kočnice jako dobre, mada malo preosjetljive na prvi stisak (stvar navike kod većine novih auta).
Uglavnom, možda jesam švabofil, mada generalno nisam, samo gledam da mi auto paše za vozit, ovo mi je jedna od najboljih kupnji u klasi. Jest skuplje od konkurencije, ali kad sve zbrojiš i oduzmeš, vrijedi tih para...